Spaarndam-Oost, Noord-Holland
Naam De Slokop
2064 KV Spaarndam
Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Kadaster Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, sectie H, nr. 848
Landsch. waarde Groot, de molen staat fraai aan open water
Eigenaar Vereniging De Hollandsche Molen sinds 1973; daarvoor de gemeente Haarlemmerliede c.a. sinds 1962; daarvoor de Verenigde Binnenpolder
Bedrijfsvaardigheid Tijdelijk niet draaivaardig (zie Geschiedenis)
Bestemming Vh. bemalen van de Vereenigde Binnenpolder, thans buiten bedrijf; woning
Molenaar J. van Run

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van ca. 2,30 m. hoog
klik voor meer info Schuitemag.n.buiten19641964200726.05 m.
klik voor meer info Schuitemag.n.binnen19641964200726.30 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Gaandewerk, op bovenwiel na, geheel uitgebroken.
Vh. houten vijzel Ø 1,90 m.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig.
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met enige versieringen en de opschriften "1877" en "de Slokop".
Voorganger Vereenigde Binnenpolder, Slokopmolen, Spaarndam
Geschiedenis
De Slokop bemaalde tot 1950 de 705 ha. grote Vereenigde Binnenpolder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude op Rijnlands boezem. De molen is gelegen aan de Mooie Nel (vroeger: 'Mooie Hel of Moeijen Hel' genoemd; dit stuk water was soms kennelijk moeilijk bevaarbaar).

Vóór 1877 stond hier een schepradmolen. Deze verkeerde in 1875 in dusdanige staat, dat besloten werd tot een zeer grote opknapbeurt. Vervolgens bleek die molen slechter dan gedacht, waarna besloten werd tot bouw van een geheel nieuwe molen. Deze werd daarna meteen als vijzelmolen ingericht. Niet duidelijk is, of de uit 1874 daterende bovenas nog in de oude molen heeft gezeten; het lijkt waarschijnlijk dat deze as klaarlag maar als gevolg van de totale nieuwbouw pas in de nieuwe molen is gestoken.

Tezamen met de veel zuidelijker geleden Liedemolen werd de polder tot 1927 met windkracht droog gehouden. Door roedebreuk werd in dat jaar De Liedemolen vervangen door een vijzelgemaal. Vanaf 1928, toen het nieuwe gemaal in gebruik werd genomen, werd De Slokop gedegradeerd tot hulpgemaal en bleef dat tot 1950, waarna stilstand volgde.

Sinds 1951 is de molen verhuurd als woning. In 1962 volgde verkoop aan de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, waarna in 1964 een forse uitwendige restauratie volgde, met onder meer nieuwe roeden. Wél werd hierbij de molen geheel ongeschikt gemaakt voor bemaling doordat vrijwel al het gaandewerk werd verwijderd. De buitenwaterloop was reeds in 1953, kort na de ramp in Zeeland, gedicht. Overgebleven is het enorme conische bovenwiel met zes plooistukken.
In 1973 volgde verkoop aan vereniging De Hollandsche Molen te Amsterdam.

Na jaren van stilstand, waarbij de molen overigens steeds behoorlijk werd onderhouden, slaagde de jonge Stichting Molens Zuid-Kennemerland in 1984 erin, de molen vanwege het 550-jarig bestaan van de Vereenigde Binnenpolder, weer te laten draaien. Daarna is de molen door zijn bewoner regelmatig in beweging gezet. In 2003 kwam hieraan, door de slechte staat van de roeden, een voorlopig einde.
In het najaar van 2007 werden nieuwe roeden gestoken. Sindsdien is de molen weer af en toe in beweging.

In de zomer van 2014 is de molen stilgezet vanwege de slechte staat van de staartbalk.

Molenaars van de Slokop (en diens voorganger) waren:
Bastiaan van Geldorp, 1859 - 1896
Petrus van Geldorp, 1896 - 1915
Johannes van der Aar, 1916 - 1951
Na 1951 werd de molen voor bewoning verhuurd aan de familie De Raaf, van wie nazaten nog steeds de molen bewonen.
Over de naam:
Vanouds is dit een poldermolen met een naam geweest. Ook de voorganger werd al betiteld als 'de Slokopmolen'. Vermoedelijk had dit met de speciale functie te maken: hij werd pas ingezet bij veel wind en was dus vanouds eerder bij- dan hoofdbemaling.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 6 december 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Slokop, Spaarndam-Oost home vorige pagina