Sint Maartensvlotbrug, Noord-Holland
Naam Molen N-M of Noorder-M

Inrichting IJzeren scheprad Ø 5,36 m.; breedte 0,40 m.
Geen woning in de molen
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, lichtgroen afgebiesd, met de opschriften 'Noorder M 1657'
Eigen website Molen N-M of Noorder-M
Geschiedenis
Molen De Noorder M bemaalde de ca. 263 ha. grote afdeling N-M van de Zijpe- en Hazepolder op de Schermerboezem en werd al in 1864 als uit- en inmaler genoemd.

Deze hooggelegen afdeling van de Zijpe is waarschijnlijk pas omstreeks het midden van de 17de eeuw onder bemaling gebracht. In 1600 was op deze plaats nog geen molen aanwezig. Wel staat er hier een aangegeven op een van 1664 daterende kaart van de Zijpe. Volgens overlevering zou de molen in het begin van de vorige eeuw zijn verplaatst in verband met de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal, doch dit moet worden betwijfeld. De molen kan in-, uit- en eventueel rondmalen.

In 1953 werd de bemaling overgenomen door een vijzelgemaal en dat maakte de molen overbodig. Onderhoud vond niet meer plaats en de toestand ging snel achteruit.
In 1967 werd de inmiddels sterk in verval geraakte 'Noorder-M' overgedragen aan de toen jonge Stichting De Zijper Molens en in 1967-1968 voorlopig draaivaardig gerestaureerd. Daarna werd de molen inderdaad weer geregeld aan het draaien gebracht.
In 1980 werden een nieuw scheprad en onderwiel aangebracht, waarmee er weer sprake was van een maalvaardige molen.

Het elektrisch gemaal, dat zich naast de molen bevindt, was tijdenlang net iets te hoog, waardoor dit bewegingsbelemmering voor de molen veroorzaakte. In 2005 werd dit aangepast, zodat de molen weer vrij uit alle richtingen kan draaien.
In 2007 werd de kap hersteld en van nieuw riet voorzien.

Opmerkelijk: het bovenwiel heeft vroeger een grotere diameter gehad. Waarschijnlijk is het een onderwiel van een schepradmolen geweest, dat ooit voor de Noorder M tot bovenwiel is vermaakt.
De molen wordt aangeduid naar de polderafdeling die hij kan bemalen.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 31 januari 2014 | Molenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Molen N-M of Noorder-M, Sint Maartensvlotbrug home vorige pagina