Sint Maartensvlotbrug, Noord-Holland
Molen N-M of Noorder-M
Bemalen van afdeling N-M van de Zijpe en Hazepolder, thans op vrijwillige basis
Joost Bol
In de regel zaterdag
Groot; enige in de nabijheid gelegen windturbines werken helaas nogal verkleinend
Constructie
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geteerde gepotdekselde planken.
klik voor meer info Straathof 0149 binnen 2000 2000 binnen aanw. 22.80
klik voor meer info Straathof 0150 buiten 2000 2000 buiten aanw. 22.80
klik voor meer info Burger g.n. binnen 1967 1967 binnen 2000 22.80
klik voor meer info Burger g.n. buiten 1967 1967 buiten 2000 22.80
klik voor meer info De Prins van Oranje 1072 1876 1876? aanw.
48 ijzeren rollen; binnenkruirad
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met duim; vangstok; pal
IJzeren scheprad Ø 5,36 m.; breedte 0,40 m.
Geen woning in de molen
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, lichtgroen afgebiesd, met de opschriften 'Noorder M 1657'
Geschiedenis
Molen De Noorder M bemaalde de ca. 263 ha. grote afdeling N-M van de Zijpe- en Hazepolder op de Schermerboezem en werd al in 1864 als uit- en inmaler genoemd.

Deze hooggelegen afdeling van de Zijpe is waarschijnlijk pas omstreeks het midden van de 17de eeuw onder bemaling gebracht. In 1600 was op deze plaats nog geen molen aanwezig. Wel staat er hier een aangegeven op een van 1664 daterende kaart van de Zijpe. Volgens overlevering zou de molen in het begin van de vorige eeuw zijn verplaatst in verband met de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal, doch dit moet worden betwijfeld. De molen kan in-, uit- en eventueel rondmalen.

In 1953 werd de bemaling overgenomen door een vijzelgemaal en dat maakte de molen overbodig. Onderhoud vond niet meer plaats en de toestand ging snel achteruit.
In 1967 werd de inmiddels sterk in verval geraakte 'Noorder-M' overgedragen aan de toen jonge Stichting De Zijper Molens en in 1967-1968 voorlopig draaivaardig gerestaureerd. Daarna werd de molen inderdaad weer geregeld aan het draaien gebracht.
In 1980 werden een nieuw scheprad en onderwiel aangebracht, waarmee er weer sprake was van een maalvaardige molen.

Het elektrisch gemaal, dat zich naast de molen bevindt, was tijdenlang net iets te hoog, waardoor dit bewegingsbelemmering voor de molen veroorzaakte. In 2005 werd dit aangepast, zodat de molen weer vrij uit alle richtingen kan draaien.
In 2007 werd de kap hersteld en van nieuw riet voorzien.

In de zomer van 2014 werd gestart met een flinke herstelbeurt: enkele achtkantstijlen zijn vernieuwd, omdat zij aangetast waren door boktor en bonte knaagkever. De molen werd ook tijdelijk ontdaan van beide roeden. Vanaf mei 2015 is de molen weer geheel tot malen in staat.

Opmerkelijk: het bovenwiel heeft vroeger een grotere diameter gehad. Waarschijnlijk is het een onderwiel van een schepradmolen geweest, dat ooit voor de Noorder M tot bovenwiel is vermaakt.

De molen wordt aangeduid naar de polderafdeling die hij kan bemalen.
Molen N-M of Noorder-M, Sint Maartensvlotbrug, Foto: Marcel Stroo (3-7-2006).
Molen N-M of Noorder-M, Sint Maartensvlotbrug, Foto: Eric Zwijnenberg (5-7-2006).
Molen N-M of Noorder-M, Sint Maartensvlotbrug, Foto: Anja Hoogduin (12-4-2008).
Molen N-M of Noorder-M, Sint Maartensvlotbrug, De molen tijdens de restauratie werkzaamheden.  Dronefoto: René Pronk (6-12-2014).
Dronefoto: René Pronk (6-12-2014).

Laatst bijgewerkt: maandag 22 juni 2015 | Molenaar Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Molen N-M of Noorder-M, Sint Maartensvlotbrug home vorige pagina