Milheeze, Noord-Brabant
Laurentia
Engels; kruirad
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok
Eén koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk
Steenschijfloop 30 staven, steek 10 cm.
Overbrengingsverhouding 1 : 5,64
Eenvoudige baard, donkergroen met witte rand. Hierop een bord met in witte letters het opschrift "Laurentia".

Op keerkuip, windborden en voorzomen is in schuine banen de Hollandse driekleur aangebracht.
Geschiedenis
Er zijn diverse aanwijzingen dat de molen als poldermolen heeft gestaan in Bleskensgraaf. Op de bovenas zijn de namen van de poldermeesters van de molen op de oorspronkelijke plaats meegegoten.

In 1965 onderging de molen een forse restauratie en werd tevens de naam van de molen gewijzigd van Ludolizawi (een samenvoeging van de namen van de vroegere eigenaren) in Laurentia.
Toen wijzigde de molen ook sterk van uiterlijk doordat het dakleer werd vervangen door riet. De molen werd hierdoor veel fraaier dan hij er ooit in het Brabantse uitzag, maar feitelijk was dit geschiedvervalsing.

De molen maalt al heel lang niet meer, maar wordt door de gemeente, in overleg met de familie Verheijen, goed onderhouden en draait zeer regelmatig.
Aanvullingen

Deze molen had oorspronkelijk de naam "Ludolizawi", een samentreksel van de namen van de voorouders van molenaar Verheijen. Omdat veel mensen echter moeite hadden om deze naam uit te spreken, maakte molenaar Fons Verheijen er na de restauratie van 1965 "Laurentia" van.
Laurentia, Milheeze, Foto: Ton Platvoet (10-5-2008).
Laurentia, Milheeze, Foto: Rob Pols (6-4-2012).
Laurentia, Milheeze, Foto: Joop Vendrig (4-9-2002).

Laatst bijgewerkt: maandag 15 juni 2015 | Verwijzingen Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Laurentia, Milheeze home vorige pagina