Kaatsheuvel, Noord-Brabant
Naam De Eendragt
Kadaster Gemeente Loon op Zand, sectie A, nr. 3284
Eigenaar Y. Ergezen
Bedrijfsvaardigheid Niet draaivaardig (zie 'Geschiedenis')

klik voor meer info Penn & Comp, F.J.00051848?aanw.04.95 m.
Inrichting Bovenwiel aanwezig zonder kammen, bovenschijf (los op kapzolder), spil, spoorwiel en donsbalk. Verder ingericht als woning en feestzaal
Versiering
Sierlijke baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met enig lofwerk en de opschriften 'ANNO 1779' en daaronder 'De Eendragt'.
Eigen website De Eendragt
Voorganger De Eendragt (1e), Kaatsheuvel
Geschiedenis
Van deze molen is het bouwjaar niet geheel duidelijk. In de romp is een gevelsteen aanwezig met de tekst De Eendragt 1779, andere bronnen spreken weer van 1870. Dat laatste lijkt het meest geloofwaardig.

Op 30 mei 1905 werd de gehele straat waar de molen staat getroffen werd door een enorme brand. De Tilburgse Courant sprak later van 22 verwoeste huizen plus de molen.
Naar verluidt is de molen bij herstel iets meer richting de straat verplaatst. De kans is aanwezig dat bij het herstel de gevelsteen is aangebracht, die van een andere molen kwam die bij de herbouw gebruikt zijn.
Waarschijnlijk is dat toen ook op een roede zelfzwichting is aangebracht. In de dertiger jaren is de molen voorzien van Van Busselwieken.

Tot 1952 heeft het molenaarsgeslacht Dekker op windkracht gemalen. Tot 1954 nam een dieselmotor het malen over. Bij de molen hoorde ook een kruidenierswinkel.

In 1967 werd de molen verkocht aan dhr. Versteegh die er een winkel in antiek en curiosa in huisvestte. Later werden er ook feesten gehouden. Nog later werd de molen onderdeel van een gigantisch party-complex. Vanwege de authentieke bouwstijl van deze gebouwen deden deze nog niet eens zo heel erg afbreuk aan de molen.

In de jaren '70 werd het verval dusdanig erg dat om veiligheidsredenen het wiekenkruis verwijderd moest worden. In 1987 keerde echter het tij toen molenmakerij Adriaens uit Weert de molen weer draaivaardig maakte. Een aantal jaren lang werd er ook regelmatig gedraaid tot hier weer de klad in kwam. In 2003 waren stelling en gevlucht zodanig slecht dat er niet meer kon worden gedraaid.
In het najaar van 2008 werd de stelling vernieuwd en waren er nog meer plannen. Maar er gebeurde verder niets en dus bleef de molen niet draaivaardig.

Eind 2009 ging het partycentrum rond de molen failliet. In december 2009 werd begonnen met de verkoop van de inboedel. Het gehele terrein, gebouwencomplex en uiteraard de molen stonden te koop voor € 1.950.000,-.

Het liep evenwel anders: een zeer grote brand op de avond van zaterdag 6 februari 2010 verwoestte het leegstaande partycentrum voor een flink deel. De molen liep geen verdere schade op, evenals een nabijgelegen woning en boerderij.
In het voorjaar van 2011 werden molen en de restanten van het party-complex verkocht aan een nieuwe particuliere eigenaar. Evenwel is die in april 2014 failliet gegaan en is de toekomst van molen en directe omgeving wederom onzeker.

De molen heeft hier op ŽŽn roede zelfzwichting.

Laatst bijgewerkt: donderdag 10 april 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Eendragt, Kaatsheuvel home vorige pagina