Hoeven, Noord-Brabant
Naam De Toekomst

Wiekenvorm Systeem-Van Bussel met remkleppen op beide roeden
klik voor meer info Mercxg.n.??1968-
Kruiwerk Engels, kruilier
Vang Vlaamse vang, vangbalk met haak (vangbalk boven het voeghout), vangstok
Inrichting Eén koppel 16der kunststenen (op windkracht); één koppel 17der kunststenen (elektrisch aangedreven); regulateur; twee elevatoren (in elkaars verlengde); silo; mengketel; buil; cycloon
Geschiedenis
De molen werd in 1862 in opdracht van Petrus Josephus van Loon gebouwd. Hij zag in de molen toen zijn toekomst, terwijl hij daarvoor het beroep uitoefende van schrijnwerker en herbergier. Toen hij op 24 november 1883 stierf, werd de molen toebedeeld aan zijn tweede echtgenote Dingena van Leijenburgh en hun vijf kinderen.

Twee zoons zetten het maalbedrijf voort van wie de jongste, Fransiscus Johannes, na de dood van zijn moeder op 20 februari 1902 bij akte van scheiding en deling de nieuwe eigenaar werd.

In 1937 werd Franciscus (overleden 1952) opgevolgd door zijn zoon Johannes Benedictus Cornelis Antonius, welke op 14 december 1943 officieel eigendom van de molen verkreeg.

In 1968/1969 werd de reeds jaren stilstaande molen gerestaureerd. De kop van de (insteek)as vertoonde een scheur en werd daarom vervangen door een gietijzeren exemplaar, afkomstig van De Vriendschap te Veenendaal (welke molen inmiddels allang weer gecompleteerd is).

Vanwege de slechte staat van de fokken werd de molen eind 2007 stilgezet. In april 2008 werd begonnen met herstel: op de binnenroede maakten de fokken maakten plaats voor het stroomlijnsysteem-Van Bussel. Enige jaren later, op 28 augustus 2012, gebeurde dat ook met de buitenroede.

(verzameling Ton Meesters).

Laatst bijgewerkt: woensdag 23 april 2014

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Toekomst, Hoeven home vorige pagina