Hapert, Noord-Brabant
Naam (stenen grondzeiler)
Eigenaar Gemeente Bladel
Molenaar Marinus van der Sangen / Ton Meulenbroeks / Jos Janssen
Telefoon 06-22999451 (Jos Janssen)
Bezoekmogelijkheid 1e en 3e zaterdag van de maand 10.00 - 16.00 uur en op afspraak

Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Deze molen is na 1937 op beide roeden voorzien van het systeem-Van Bussel. Bij de grote restauratie van 1972/73 is gekozen voor Oud-Hollandse ophekking.
klik voor meer info Buurma0023buiten19721972aanw.25.20 m.
klik voor meer info Buurma0024binnen19721972aanw.25.20 m.
klik voor meer info Penn & Comp, F.J.009718571898?aanw.04.19 m.
Inrichting Eén koppel 17der kunststenen, sleepluiwerk
Molenmaker ? (1898)
Fa. Roemeling & Molema, Scheemda (1972/73)
Versiering
Eenvoudige baard, wit met uitgesneden krullen, rood afgebiesd en in sierlijke zwarte letters "Anno 1896".
(N.B. Inmiddels is duidelijk, dat dit opschrift niet helemaal juist is).
Geschiedenis
Opmerkelijk voor deze betrekkelijk jonge molen: bouwheer en ook het exacte bouwjaar waren nooit echt bekend! Wél was duidelijk, dat de molen gebouwd moest zijn tussen 1890 en 1900.
Een in 2007 gepubliceerd artikel biedt duidelijkheid: 1898 is het bouwjaar. Op 8 juli dat jaar vroeg Franciscus Sanders op basis van de hinderwet aan de gemeente Hoogeloon toestemming tot oprichting van een korenmolen en vestigde zich vervolgens te Hapert. Aangenomen moet worden dat de molen in de tweede helft van 1898 is gebouwd en vervolgens door Sanders in bedrijf is genomen.

Bij de bouw werden, zoals vrijwel altijd in het Brabant van de latere 19e eeuw, onderdelen van elders gebruikt. Het beste bewijs is de uit 1857 daterende Penn-bovenas.

Al in 1902 werd de molen weer verkocht, en wel aan J.A.F. Willems, afkomstig uit Diessen. Maar ook in 1904 werd de molen te koop aangeboden, maar kwam er geen koper. Later nam Wilhelmus Verhees, getrouwd met een dochter van Willems, de molen van zijn schoonvader over. In 1947 werd met malen op windkracht gestopt.

In 1970 werd de inmiddels vervallen molen voor ƒ 5000,- aangekocht door de toenmalige gemeente Hoogeloon. In 1972/73 volgde restauratie, uitgevoerd door het Groninger molenmakersbedrijf Roemeling & Molema. Hier en daar is dat te merken: roeden van het fabricaat Buurma (Oudeschans) zijn zeldzaam ten zuiden van de rivieren, maar ook de baard, wit geverfd met een rode rand, heeft een Groninger kleurstelling.

Direct na de restauratie meldde Lieuwe Tilma, vrijwillig molenaar van het eerste uur, zich bij de gemeente met het verzoek, te molen regelmatig te mogen laten draaien. Zijn molenaarschap bleek een succes: pas in 2004, na ruim 30 jaar molenaarschap, droeg hij zijn taak over aan Jos Jansen. Voor zijn jarenlange verdienste kreeg hij van de gemeente Bladel een onderscheiding. Lieuwe Tilma overleed op 16 december 2007.
Deze molen heeft, voorzover bekend, nooit een naam gehad.
Literatuurverwijzingen:
Bart Beex, 'Molen Hapert - Anno 1896?', in: De Rosdoek, tijdschrift heemkundige studiekring "De Acht Zaligheden" (sept. 2007) 20 - 25

Laatst bijgewerkt: maandag 3 november 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen (stenen grondzeiler), Hapert home vorige pagina