Dongen, Noord-Brabant

Koningin Wilhelmina

Dongen
Gemeente Dongen, sectie A, nr. 2792
P. Kerkhof
Henk Demoet / Marco Castelein / Koos Verwer / Lieke van Gorp
Vrijdag 13:00 - 16:00 uur en zaterdag 9:00 - 16:00 uur, daarnaast op andere dagen als de molen draait; meelverkoop.
Groot
NB021
00370
13216

Koningin Wilhelmina

Oud-Hollands
In 1943 kreeg deze molen op beide roeden het systeem-Van Bussel. Bij de grote restauratie van 1974, waarbij ook de roeden werden vervangen, is weer gekozen voor Oud-Hollands.
klik voor meer info Pot ? binnen ? ? binnen 1974 27.90
klik voor meer info Pot ? buiten ? ? buiten 1974 27.90
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A. 0144 1861 1893 aanw. 04.35
Engels; kruilier
Vlaamse vang; vangstok
Twee koppel 17der kunststenen; mengketel; buil; pletter; sleepluiwerk
Steenschijflopen 32 staven, 10,2 cm.

Koningin Wilhelmina

Versiering

Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften: 'Koningin Wilhelmina' en '1893'.

Koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina

Geschiedenis

Het was P. van Riel, die in 1893 deze forse molen liet bouwen, waarvan zijn schoonzoon Nicolaas Janssens later eigenaar werd. Voor de bouw is gebruik gemaakt van onderdelen, in ieder geval de bovenas, van één van de molens van de zgn. Aargang, de laatst overgebleven molengroep van de Vierambachtspolder (ZH) die op 1 januari 1893 buiten gebruik kwam. Opvallend is ook de penbalk, die gemaakt moet zijn van een oude wateras.

In 1919 kocht Victor van Gorp uit Alphen de molen van Janssens. Hij droeg begin jaren '30 de molen over aan zijn zonen Janus en Frans. Deze firma Gebr. van Gorp verkocht de molen in 1942 aan slager P. de Jong. Hij verhuurde de molen in de jaren '40 aan de gebr. Jansen-Steenberg.
Op de molen werd toen niet langer gemalen met de oorspronkelijke drie koppel stenen. De molen en het bijgebouw gingen dienst doen als paardenstal en opslagruimte voor hooi en stro.

Begin jaren zeventig stelde de toenmalige eigenaar in overleg met de gemeente een plan op om de molen in oorspronkelijke staat te laten herstellen. Van buiten zag de molen er niet best uit, maar binnen was de toestand ronduit slecht: er was slechts één (incompleet) koppel maalstenen over; de andere twee waren al eerder verwijderd.

In 1974 volgde een uitwendige restauratie, waarbij de molen draaivaardig werd gemaakt en er ook inderdaad weer regelmatig werd gedraaid.
In 1992 werd de molen maalvaardig: er werden twee koppel 17der kunst- en blauwe stenen geplaatst. Dit leidde ook tot nieuwe activiteit: in de jaren '90 werd met deze molen veel voor bakkers in de omgeving gemalen. Dat is, hoewel niet meer zo intens als voorheen, nu nog steeds het geval.

Onder de stelling met ijzeren stellingschoren is een bedrijfsruimte tegen de molen aangebouwd.

Koningin Wilhelmina

Deze molen is ongetwijfeld vernoemd naar de toen jonge koningin Wilhelmina.

Sinds een aantal jaren heeft molenmaker Jan Wilten onder in deze molen zijn bedrijf gevestigd.

Eén van de weinige molens met een grotendeels in ijzer uitgevoerde stelling.

Hans Geerts / Hans Sprangers, Korenmolen Koningen Wilhelmina. Molens van Dongen door de eeuwen heen. (z.p. 2012).

Koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina, Dongen, Foto's: Rob Pols (21-10-2011).
Koningin Wilhelmina, Dongen, Foto: Ton Koorevaar (7-7-2011).
© Foto: Ton Koorevaar (7-7-2011).
Koningin Wilhelmina, Dongen, De oude kledingwinkel van Piet Kerkhof is in 2014 gesloopt en op de plaats daarvan is datzelfde jaar een LIDL supermarkt in futuristische bouwstijl herrezen.  Foto: Tony Hop (14-2-2015).
Koningin Wilhelmina, Dongen, Foto: Tony Hop (29-12-2012).
Koningin Wilhelmina, Dongen, Foto: Tony Hop (21-1-2015).

Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Koningin Wilhelmina, Dongen home vorige pagina