Almkerk, Noord-Brabant
Naam Oude Doornse Molen
Eigenaar Molenstichting Land van Heusden en Altena
Bestemming Vh. bemalen van de Oude Doornse polder, thans buiten bedrijf
Molenaar Wout van der Beek

Romp Grotendeels grenen achtkant, gedekt met riet, op hoge gemetselde voet
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Van 1932 tot 1967 was deze molen op beide roeden voorzien van het systeem-Dekker. Daarna is dit weer teruggerestaureerd naar Oud-Hollands.
klik voor meer info Pot?buiten?1934aanw.25.08 m.
klik voor meer info Pot1117binnen18781933aanw.24.50 m.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.02301863?aanw.05.55 m.
Vang Vlaamse vang; vangstok
Inrichting IJzeren scheprad; eenvoudige stookplaats met bedstee (geen woning in de molen)
Zeer eenvoudige baard, geheel geteerd, zonder opschrift
Voorganger Polder Ouden Doorn, Oude Doornse molen, Almkerk
Geschiedenis
De Oude Doornse molen is rond 1700 gebouwd op poeren, waartussen veldmuren zijn gemetseld. Het achtkant is opgebouwd uit Amerikaans grenenhout; alleen beide stijlen bij het scheprad zijn van eiken.
In 1788 werd bestrating in de molen gelegd, een schoorsteen met schouw en een stookplaats gemetseld en een bedstee aangebracht. Op het spilkalf bevinden zich vele inkervingen, de oudste uit 1718.
Voorganger van deze achtkanter was een wipmolen die al op een landkaart van 1601 werd vermeld. De uitwateringssluis van de eerste molen dateert zelfs van 1461. Dat de huidige molen een voorganger had, bewijst ook het jaartal 1664 op een sluitsteen in de gemetselde achterwaterloop.

Tot maart 1965 werd de polder De Oude Doorn uitsluitend met windkracht bemalen (met uitzondering van enkele jaren waarin ook een hulpvijzelgemaaltje met ruwoliemotor werd ingezet).
De molen heeft veel voor de polder betekend: driemaal, na inundaties in 1940 (de Hollandse Waterlinie), in 1944 (op last van de Duitse bezetter) en na 1 februari 1953 (de beruchte watersnoodramp), heeft maalde hij zijn polder droog.
De ruilverkaveling, in 1962 ingezet, betekende het einde voor de molen als poldermaalwerktuig. De veel lagere stand van het polderpeil maakte de aanleg van een rondmaalcircuit noodzakelijk. De Molenstichting Het Land van Heusden en Altena zorgde als nieuwe eigenaar voor de aanleg hiervan, waardoor het scheprad water kon blijven verzetten.

Zo heeft de molen na 1965 steeds veel gedraaid en hebben, zeker in de begintijd van vrijwillig molenaarschap, ca. 1970/'75, de nodige personen hier hun opleiding gekregen.

Anno 2009 werd de situatie problematisch: de molen was al jaren verzakt, maar toen kon het niet verder meer; er moest worden ingegrepen.
Begin 2011 is de molen stilgezet, waarna in 2012 de restauratie werd gestart. De molen is rechtgezet, romp en kap zijn geheel nieuw in het riet gezet en beide oude Potroeden zijn gerepareerd en vervolgens weer gestoken. Lastig is alleen, dat op enkele plaatsen, nu de molen rechtgezet is, deze roeden, beide overigens tweedehands en ongelijk van lengte, veel te kort blijken.
Deze molen is genoemd naar de polder die hij kon bemalen.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 10 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Oude Doornse Molen, Almkerk home vorige pagina