Dalen, Drenthe
Naam De Bente

Schijfloop 'wolfjes' 23 staven
Overbrengingsverhouding stenen 1 : 6,34
Overbrenging derde schijf 1 : 9,09
J.D. Medendorp, Zuidlaren (1976)
Versiering
Eenvoudige baard, wit geverfd, met enige krullen aan de onderzijde en de opschriften 'De Bente' en daaronder '18' '14' '19' '76'
Eigen website De Bente
Voorganger De Bente voorganger, Dalen
Geschiedenis
De stellingmolen stamt uit het jaar 1814 en is de directe opvolger van een molen, die op deze plaats een jaar eerder door beschietingen van de Fransen, die de vesting Coevorden wilden innemen, afgebrand was.

Nadat de windkorenmolen lange tijd succesvol dienst had gedaan, volgde in 1944 stilstand en later ook onttakeling: in 1951 was de buitenroede al verdwenen; later werden ook binnenroede en stelling verwijderd.
Toen de gemeente Dalen het bouwwerk in 1975 aankocht was er sprake van een romp met kap, die grotendeels als silo was ingericht: ook het maalwerk was vrijwel geheel verdwenen.

In 1975 begon een omvangrijke restauratie, toen een nieuwe stelling werd aangebracht. IN 1976 volgde de geheel vernieuwde kap, roeden en een uit Aurich (D) afkomstig gaandewerk. Van een goed maalvaardige molen was bij de oplevering in 1976 echter onvoldoende sprake.

Dat de molen tegenwoordig voor ambachtelijke doeleinden gebruikt wordt, heeft ze vooral aan Hans Petit te danken. Deze huurt 'De Bente' vanaf 1994 en heeft de molen maalvaardig gemaakt; zo werd in laatstgenoemd jaar een tweede koppel stenen geplaatst. Sindsdien wordt ongeveer twee ton graan per week gemalen.
Op de begane grond is tegenwoordig een winkel ingericht, waar op 'De Bente' geproduceerde goederen te koop worden aangeboden.

Aan de onderzijde van het spoorwiel is een wiel gemonteerd waarin lang touw via geleiderollen een zolder beneden een as aandrijft waar weer met windkracht drie builen aangedreven kunnen worden. Met de schijfloop van het kleinste rondsel kan ook de pletwals op de begane grond met wind worden aangedreven. Verder is er nog een tweetal handmolentjes dat met de fiets en/of met een V-snaar en/of touw motorisch en met wind aangedreven kunnen worden. De builen en de pletwals kunnen ook motorisch aangedreven worden, maar er wordt uitsluitend met 100% windkracht gemalen.

In augustus 2009 werden beide roeden gestreken en, na reparatie in de werkplaats van de molenmaker, opnieuw gestoken.
Over de naam:
Deze naam is feitelijk meer een aanduiding; deze verwijst naar het buurtschap even ten zuiden van Dalen, waar de molen gelegen is.

Laatst bijgewerkt: woensdag 26 maart 2014 | Constructie
Toelichting: