Weerdinge, Drenthe
Naam De Hondsrug
Eigenaar R. Hoving
Molenaar R. Hoving
Bezoekmogelijkheid Niet bekend

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen voet
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Deze molen kreeg in 1938/39 op beide (houten) roeden het stroomlijnsysteem-Van Bussel. Omstreeks 1980 was dit door verval nagenoeg verdwenen. Na de grote restauratie van 1987/88 is weer Oud-Hollandse ophekking aangebracht.
klik voor meer info Buurma0194binnen19871988aanw.22.00 m.
klik voor meer info Buurma0193buiten19871988aanw.22.00 m.
Vang Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting En koppel maalstenen
Steenschijf 33 staven

Bovenwiel en -bonkelaar zijn conisch uitgevoerd.
Molenmaker R. van Houselt, Coevorden (1910)
Fa. Doornbosch, Adorp (1987/88)
Versiering
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften '1905' '1987' en daaronder 'Hondsrug'; daarnaast enige sterren
Voorganger Molen van Christopher Scholten opvolger, Weerdinge
Afkomstig uit Flikkezijlsterpolder/ Flikkezijlster Watermolen, Farmsum (v/h Tuikwerd)
Geschiedenis
In 1863 werd hier een 'boekweit- en roggemolen' gebouwd, die op 4 juni 1870 afbrandde. Zijn opvolger brandde in 1909 af. Op dat moment was dhr. Bosman molenaar-eigenaar.
Voor de herbouw gebruikte molenmaker Van Houselt uit Coevorden de overbodig geworden molen van de Flikkezijlsterpolder te Farmsum, gemeente Delfzijl.

De molen werd in 1938/39 hersteld: zo kregen beide roeden een stroomlijnneus. De opleving duurde niet heel lang: in 1945 brak de binnenroede, die daarna werd verwijderd en niet vervangen. Vermoedelijk is nog een tijd met alleen de (houten) buitenroede doorgedraaid maar daarna volgde stilstand en, bijna onvermijdelijk, langdurig en tenslotte intens verval.

De reddende grote restauratie kwam pas in 1987/88: nieuwe kap, roeden, staart en riet op de romp. Kap en romp waren tot die tijd met dakleer bekleed geweest, en ook had deze molen een lange spruit (geen middenbalk dus) die opvallend ver naar voren was aangebracht.
Deze restauratie heeft dus niet alleen de redding, maar ook een verregaande verandering in het uiterlijk van de molen betekend.

Eigenaren van deze molen:
  • Bosman,
  • G. Huizing,
  • Willem Frederik ten Brink (1916 - 1931),
  • H. Haarken & Co. (22 boeren),
  • H. van Mulligen,
  • R. Hoving sr.,
  • R. Hoving jr.
N.B. De genoemde H. van Mulligen is verwant met de familie die De Zwaluw te Hasselt vele jaren in eigendom had.
Over de naam:
Bij de grote restauratie van 1988 kreeg deze molen voor het eerst een naam: De Hondsrug, naar de bekende heuvelrug in Oost-Drenthe.

Ingekleurde ansichtkaart, verzameling: Aad Toet.

Laatst bijgewerkt: maandag 3 maart 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hondsrug, Weerdinge home vorige pagina