Wachtum, Drenthe
Ligging Middendorp 6
7754 MB Wachtum
Gemeente Coevorden
Kadaster Gemeente Dalen, sectie H, nr. 40
Landsch. waarde Zeer groot
Eigenaar Gemeente Coevorden sinds 2010, daarvoor de Stichting 'Molen de Hoop'; daarvoor de familie Snijders.
Molenaar Bob Duste
Bezoekmogelijkheid In principe dagelijks (de molen draait in de regel alleen op zaterdag).

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
Wiekenvorm Systeem van Bussel op beide roeden
Wiekverbeteringen Sinds 1937 heeft deze molen op beide roeden het systeem-Van Bussel. Dat is bij de diverse restauraties gehandhaafd.
klik voor meer info Molema0025buiten19992000aanw.21.00 m.
klik voor meer info Molema0026binnen19992000aanw.21.00 m.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed.A.02191863?aanw.-
Kruiwerk Voeghoutenkruiwerk; kruilier
Vang Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting EŽn koppel 16der kunststenen; silo; elevator; mengketel; elektrisch luiwerk.
Staakijzer met schijfloop van een vroeger tweede koppel nog aanwezig. Bonkelaar, vrijwel zonder kammen, van een buiten gebruik zijnd kammenluiwerk.

Molenmaker Ritsma, Haulerwijk (1894)
Versiering
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd met in zwarte schrijfletters: 'De Hoop' en daaronder '1894 2000'
Afkomstig uit Polder Noordzijde/ Polder Hoop op Beter, Zuidwending/ Veendam
Geschiedenis
De molen is in 1894, in opdracht van mulder G.J. Nijland, gebouwd door molenmaker Ritsma te Haulerwijk. Hiervoor werd de molen van de polder Hoop op Beter te Veendam gebruikt. Die molen was, met mogelijk oudere delen, gebouwd in 1813.

De molen kwam in 1913 in het bezit van Mans Snijders en was tot 1950 bij hem en diens zoon in gebruik. In 1920 werd bij de gemeente vergunning aangevraagd om een zuiggas- annex petroleummotor te mogen plaatsen.

In 1937 onderging de molen een herstelbeurt, waarbij onder meer de roeden werden voorzien van het stroomlijnsysteem Van Bussel, maar al betrekkelijk kort daarna, 1940, volgde stilstand.
In 1966/68 werd de molen gerestaureerd door molenmaker Huberts uit Coevorden. Tot 1972 werd de windkracht nog regelmatig door molenaar Snijders benut. Intussen hadden veranderingen in de bedrijfsvoering de directe omgeving van de molen al veranderd: zo was in de jaren '60 nieuwbouw gepleegd voor de plaatsing van een hamermolen en opslag van goederen. Omdat de molen toen nog in bedrijf was, werd gekozen om de nieuwbouw direct achter de molen te plaatsen. Via een sluisje achter de zuidelijke toegangpoort was de opslag direct bereikbaar. In 1984 werd er vervolgens nog een loods aangebouwd, omdat er meer ruimte nodig was voor de opslag van zakgoed.

Met de inmiddels stilstaande molen ging het niet goed. Restauratie was duur en de onderhoudskosten hoog; daarom werd de molen om 1998 in een stichting ondergebracht. Hierna volgde snel een restauratieplan.

De firma Molema uit Heiligerlee heeft vervolgens de molen gerestaureerd: een geheel nieuwe kap, roeden, stelling en riet op de romp. Op 26 augustus 2000, de Drentse Molendag, is de molen weer in gebruik genomen door de gedeputeerde van Cultuur van de provincie Drenthe, mevrouw Kools. In 2010 verkocht de Stichting Molen 'De Hoop' de molen aan de gemeente Coevorden.

Sedert januari 2012 staat de molen, na ca. 50 jaar, weer helemaal vrij. Doordat het Agrarisch Centrum Snijder Jager (de vorige eigenaar van de molen) nieuwbouw heeft gerealiseerd voor de opslag van zakgoed en een nieuwe winkel kon een loods die direct achter de molen stond worden gesloopt. Verder is er een opslagruimte afgebroken die tussen de molen en de nieuwbouw stond. Na het verwijderen van de loods en het sluisje zijn nog diverse herstel werkzaamheden uitgevoerd om alles er weer uit te laten zien zoals het vroeger was.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 31 augustus 2013 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Wachtum home vorige pagina