Molen De Blauwe Reiger, Haaften

Haaften, Gelderland

4175 AA Haaften
Marinus-Jan van Wijk

Molenwinkel open van 11:00 tot 16:00 uur. Verkoop meelproducten

Twee koppel 16der kunststenen; steenkraan; sleepluiwerk

versieringen

Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met in witte grote letters "DE BLAUWE REIGER" en daaronder (kleiner) in Romeinse cijfers "MDCCCLVI"

IJzeren rollen; kruilier
Vlaamse blokvang; vangbalk met haak; vangstok

Derckx ✉︎ 152 binnen 1975 1976 binnen 2010 23,00
Pot ✉︎ 1149 1879 1955? ? 1976? 23,,,
onbekend ✉︎ ? ? ? 1955 ? 1976 23,00
Fransen ✉︎ g.n. binnen 1913 1913? binnen 1952 22,50
Fransen ✉︎ g.n. buiten 1909 1909? buiten 1952 22,50
wiekverbeteringen

Van 1955 tot 1975 had deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel met neusremkleppen. In 1976 is, na het vervangen van die roeden, gekozen voor Oud-Hollandse ophekking.

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 381 1866 1955? aanw. 05,30

geschiedenis

Voor 1856 stond op de huidige locatie een standerdmolen die in april van dat jaar door brand werd vernield. Hierna werd op deze plaats een ronde stenen stellingmolen gebouwd.

Nadat de molen in 1949 buiten gebruik was gekomen, volgde in 1952 onttakeling. De toenmalige eigenaar, Koek, was meer bakker dan molenaar en zag daarnaast meer toekomst in mengvoeders. Beide roeden waren slecht en er was ook herstel nodig aan kap en stelling.

Toen de fa. Van Tuyl in 1953 eigenaar werd, veranderde dit en dat was opmerkelijk voor die tijd: de windmolen werd compleet gerehabiliteerd en kwam weer in bedrijf. De roeden werden uitgerust met het systeem Van Bussel met remkleppen op alle enden. Aldus werd in 1955 een geheel herstelde molen feestelijk in gebruik genomen.
Van Tuyl had moeten beleven dat zijn eerdere molen, De Zwaluw te Brakel, in 1945 door de Duitsers was opgeblazen maar zag toen kennelijk nog toekomst voor een windmaalbedrijf.
Vooralsnog is niet te vinden, hoe en met welk materiaal deze molen is hersteld. Aan te nemen is, dat dit tweedehands is geweest.

Tot 1973 was de molen particulier eigendom. In dat jaar werd de gemeente Neerijnen eigenaar, die de molen in 1975/76 flink liet restaureren: metselwerk, stelling deels vernieuwd, ingrijpend herstel aan de kap (die om die reden tijdelijk werd verwijderd) en nieuwe roeden. In 1984 is het bovenwiel geheel vernieuwd.

De laatste restauratie was in 1991. De molen draait regelmatig en er wordt ook gemalen.

Eerdere eigenaren
:
J. van Flier (1856 - 1872)
H. Sterrenberg (1872 - 1873)
J.C. Verploeg en erven (1873 - 1941)
D. Koek (1941 - 1953)
Firma G. van Tuyl en Co. (1953 - 1965)
H. Timmer (1965 - 1973)

toelichting naam

De naam "De Blauwe Reiger" werd gegeven bij de ingebruikname van 1955. Bedenker was dhr. Hattink uit Buurmalsen, destijds bestuurslid van Vereniging De Hollandsche Molen. Hattink had van eigenaar Van Tuyl gehoord dat deze molen rustiger liep dan zijn vorige molen, de tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste "De Zwaluw" te Brakel. Daarom leek Hattink "De Blauwe Reiger” een geschikte naam: een grote inheemse vogel met een rustige vleugelslag.

unieke eigenschap

Eén van de zeer weinige molens die na een periode van verval en gedeeltelijke onttakeling om economische redenen weer maalvaardig is gemaakt.