Noord-Sleen, Drenthe
Naam Albertdina
Eigenaar Gemeente Coevorden; daarvoor de vm. gemeente Sleen; daarvoor J. Schepers
Molenaar J.H. Potjewijd
Bezoekmogelijkheid Niet bekend

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op hoge gemetselde voet
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Deze molen heeft zeer lang op de binnenroede het systeem-Van Bussel gehad; in 1953 kreeg dezelfde roede bovendien zelfzwichting. In 1978 is, nadat er nieuwe gelaste roeden waren gestoken, dit veranderd in Oud-Hollands met zeilen.
klik voor meer info Buurma0077binnen19771977?aanw.24.00 m.
klik voor meer info Buurma0076buiten19771977?aanw.24.00 m.
Kruiwerk Neutenkruiwerk met 25 neuten; kruilier
Vang IJzeren hoepelvang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting EŽn koppel 17der kunststenen; elevator (buiten gebruik)
Hoogte van de berg: ca. 0,60 m.
Molenmaker H. Wiertsema, Scheemda (1906)
Versiering
Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften 'Albertdina' en daaronder 'Anno 1906'
Voorganger Molen van Noord-Sleen (2e), Noord-Sleen
Afkomstig uit Apollo/ Molen van Grashuis, Usquert
Geschiedenis
De molen is opgebouwd in 1906 door molenmaker H. Wiertsema te Scheemda voor F. Westerling. Dit was de molen van Grashuis te Usquert, aldaar afgebroken in 1905 en te Noord-Sleen herbouwd op de plaats van een afgebrande voorganger de oliemolen Concordia van 1904, afkomstig van Groningen.

Westerling was mulder van 1906-1908 maar had - als de overlevering waar is - geen gelukkig leven: negen molens waar hij mulder was, zijn afgebrand.

In 1953 kreeg deze molen een forse restauratie, waarbij de kap grondig werd hersteld, de zolders werden vertimmerd en de binnenroede bovendien zelfzwichting kreeg.

In 1977, de molen was toen allang buiten bedrijf, volgde een nieuwe grote herstelbeurt, waarbij de molen een ware transformatie onderging: het dakleer op kap en achtkant maakte plaats voor riet. Beide roeden werden vervangen en Oud-Hollands opgehekt. Het gevlucht is bij die gelegenheid wat aan de korte kant gehouden, mogelijk vanwege een schuur dichtbij de molen.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 13 november 2012 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Albertdina, Noord-Sleen home vorige pagina