Molen Vrouwbuurstermolen, Vrouwenparochie

Vrouwenparochie, Fryslân

Bij voldoende wind draait de molen iedere zaterdagmiddag en is dan open voor publiek

Schoolbezoek op afspraak, bel daarvoor 0518-401654

Houten achtkant, gedekt met riet, op vierkante houten onderbouw

Twee koppel 16der kunststenen; pletmachine; buil; kammenluiwerk

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd met blauwe en gele motieven in de bies, met het opschrift "Vrouwbuurster Molen".

Neutenkruiwerk met 16 neuten; kruihaspel
Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok

Steenschijflopen 25 staven, steek 11,0 cm.

Molema ✉︎ 5 binnen 1995 1995 binnen aanw. 20,60
Bremer ✉︎ ? binnen 1966? 1966 binnen 1995 21,40
Bremer ✉︎ ? buiten 1966? 1966 buiten 1991 21,40
onbekend ✉︎ ? binnen ? 1948 binnen 1966 19,00
onbekend ✉︎ ? buiten ? 1948 buiten 1966 19,00
wiekverbeteringen

Van (vermoedelijk) 1948 tot 1966 had deze molen op beide (toen te korte) roeden het systeem Dekker (bedoeld voor zeilen).

onbekend ✉︎ g.n. ? aanw. 03,93

1832 aanwezig

geschiedenis

Van de oudere geschiedenis van deze molen, de enig overgeblevene van het Bildt, is maar weinig bekend; op een kadastrale kaart, uitgegeven in 1832, staat op deze plaats een achtkante 'rogmolen' vermeld. Als dat de huidige molen is, is deze daar vermoedelijk neergezet met onderdelen van een gesloopte molen. De molenlocatie zelf is heel oud: al in 1570 stond hier een molen; ongetwijfeld een standerdmolen.

In 1869 was Johannes Jans van der Ley hier eigenaar. Hij combineerde de functie van molenaar met die van kastelein. Wat de molen betreft is dan sprake van een 'windkoren- en pelmolen'.

De molen raakte in 1954 buiten bedrijf. Op dat moment was het uiterlijk nogal potsierlijk, vanwege een stel duidelijk te korte tweedehands roeden (van de gesloopte molen van de Jellumer- en Beersterpolder) met Dekkerwieken: de vlucht bedroeg op dat moment niet meer dan 19 meter; de vier einden waren ruim een meter te kort!

In 1962 werd een stichting opgericht met als doel, de molen te restaureren. Tussen 1963 en 1967 volgde een moeizame restauratie. In 1966 werd de kap gerestaureerd en vervolgens nieuwe roeden gestoken. Daarna werd, destijds nog ongebruikelijk in de molenwereld, op vrijwillige basis regelmatig gedraaid, onder meer door de bekende Friese molenvriend Jan de Beer.

In 2007 heeft de molen een flinke opknapbeurt gekregen: nieuwe stelling, nieuw riet op romp en kap en een sprinklerinstallatie geplaatst.
Begin 2020 volgde ander belangrijk herstel toen het totaal gare spoorwiel geheel werd vernieuwd. De molen was daarmee weer geheel maalvaardig.

De molen draait regelmatig waarbij ook vaak wordt gemalen. Ook wordt er les gegeven aan vrijwillige molenaars in opleiding.

Onderzoek naar de bovenas leverde in 2019 geen resultaat op. De as doet aan een Penn denken maar is dat zeer waarschijnlijk niet en bevat verder geen zichtbare aanwijzingen die uitsluitsel geven over het fabricaat. Vooralsnog is dit een interessant raadsel. In dat opzicht lijkt deze bovenas op zijn molen: over bouwjaar en herkomst is domweg heel weinig bekend!

Deze molen wordt aangeduid naar de locatie waar hij staat.

trivia

Deze molen is blijvend verbonden aan de schaatssport: onder 'Het pact van Vrouwbuurtstermolen' wordt de afspraak verstaan, gemaakt door de vijf latere winnaars van de Elfstedentocht van 14 februari 1956, om niet verder te strijden maar gezamenlijk over de finish te gaan. Zij sloten dit pact opvallend vroeg, want er was na de Vrouwbuurstermolen nog een flink stuk te gaan.
Jan J. van der Hoorn, Aad de Koning, Jeen Nauta, Maus Wijnhout en Anton Verhoeven hielden woord en gingen gezamenlijk als eerste over de eindstreep. Het mokkende bestuur van de vereniging "De Friesche Elf Steden" heeft dat jaar geen prijzen uitgereikt.