Zaandam, Noord-Holland

Het Jonge Schaap

Ma. t/m za. 9.30 - 16.30 uur.
g.m.

Het Jonge Schaap

Houten zeskant, gedekt met riet, op houten onderbouw met aangebouwde schuren.
Oud-Hollands
De molen is bij de bouw in 2007 uitgerust met Oud-Hollandse ophekking, geheel volgens Zaanse traditie.
klik voor meer info Derckx 1008 buiten 2006 2007 binnen aanw. 20.68
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I. 0060 1849 2007 aanw. 04.78
Neutenkruiwerk met 18 neuten; kruilier
Vaste stutvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; trekvang; pal
Drie zaagramen; twee sleden met krabbelwerken; twee winderijen
Krukwiel 44 staven
van de stelling: 5,50 m.
Fa. Saendijck, Zaandijk (2007)

Het Jonge Schaap

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift:
ANNO 2007

Het Jonge Schaap

Het Jonge Schaap

Geschiedenis

Deze molen is een replica van Het Jonge Schaap, de laatste Zaanse bovenkruier-houtzaagmolen, welke in 1942 werd gesloopt. Voor het behoud van die molen werd nog lang gestreden maar dat bleek in de zeer moeilijke oorlogstijd niet meer mogelijk. Volgens overlevering verdween de gesloopte molen nagenoeg geheel 'in de kachel'.

Deze reconstructie, die lang werd voorbereid, kreeg op 10 juli 2006 een voorlopig hoogtepunt, toen het zeskant werd gericht. De kap werd op de bouwlocatie gemaakt en op 26 februari 2007 geplaatst; een dag later volgden de roeden. 27 september 2007 volgde de officiële ingebruikname.
De molen is niet op de oorspronkelijke plaats, het Westzijderveld, herbouwd maar ten noorden van de Zaanse Schans, dichtbij oliemolen De Os. Deze molen staat ook niet, zoals bij Zaanse houtzagers gebruikelijk, in de polder, maar aan boezemwater.

Op 29 mei 2008 brak de krukas; daardoor was deze molen tijdelijk niet maalvaardig. Reparatie volgde snel en op 7 juli was kon Het Jonge Schaap alweer zagen.
24 september 2009 brak deze as opnieuw en ook op dezelfde plaats; de molen was daardoor weer enige tijd niet maalvaardig.
Op 15 januari 2010 werd de gerepareerde krukas teruggeplaatst en zijn andere, traditionele, lagers aangebracht. De oorzaak voor de dubbele breuk wordt gezocht in de moderne lagers die de krukas eerder had: die zijn minder soepel en houden de krukas daarom te strak in het zeskant dat van nieuw hout is gemaakt en daarom nog krimpt.

Twee opvallende details aan deze verder geheel nieuwe molen: de bovenas is zeer oud en diende eerder twee andere molens; de kruilier was tot 1955 aanwezig op De Ooievaar.

Het Jonge Schaap

Eén van de acht zeskante molens in Nederland en daarvan de enige echte zaagmolen.

Het Jonge Schaap

Overige foto's
Het Jonge Schaap, Zaandam, Prachtig! Foto vanuit oliemolen 'De Zoeker' genomen.  Foto: Julius Meijer (29-4-2013).
Het Jonge Schaap, Zaandam, Foto: Piet Glasbergen (13-2-2013).
Het Jonge Schaap, Zaandam, Foto: Frank Moerland (11-8-2014).
Het Jonge Schaap, Zaandam, Links verfmolen 'De Kat', rechts paltrok 'De Gekroonde Poelenburg' in mooi tegenlicht. Het stellinghek is wel erg laag.  Foto: Abel van Loenen (13-3-2015).

Laatst bijgewerkt: vrijdag 29 mei 2015 | Geschiedenis Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Het Jonge Schaap, Zaandam home vorige pagina