Gieten, Drenthe
Naam Hazewind

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde onderbouw
Wiekenvorm Systeem-Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Kruiwerk Voeghoutenkruiwerk; kruirad
Vang Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok
Inrichting EŽn koppel 17der blauwe stenen (Z); ŽŽn koppel 16der kunststenen (N); ŽŽn pelsteen (pelspil en -blik ontbreken); sleepluiwerk (op spoorwielvelg)
Bonkelaar 35 kammen
Beide steenschijflopen 25 staven
Overbrengingsverhouding: 1 : 6,39
Eenvoudige baard, wit geverfd, donkergroen afgebiesd, met het opschrift 'Hazewind'
Eigen website Hazewind
Geschiedenis
In 1832 nam Bernier Lucas Homan het initiatief een molen in Gieten te laten bouwen. Het gemeentebestuur had geen bezwaar tegen de plaats waar Homan de molen dacht te bouwen omdat de molen 22 Ellen van den publieke weg verwijderd is, zodat de daarstelling van het trafiek in genen deele voor de publieke passage hinderlijk, nadelig of gevaarlijk is. In 1833 werd de molen in gebruik genomen.

Tot 1947 bleef de molen in bezit van de familie Homan. In dat jaar werd de molen door mulder E. Greving voor € 4000,- overgenomen.
De toestand was op dat moment niet best: in 1936 was de bouwvallig geworden stelling verwijderd en de molen als gevolg buiten gebruik gesteld. In 1949 kreeg de molen een nieuwe stelling en kwam weer in bedrijf.

In 1964 volgde een herstelbeurt, waarbij onder meer nieuwe roeden werden gestoken.
Precies 40 jaar later volgde een nieuwe restauratie, waarbij het uit 1964 daterende wiekenkruis werd vervangen.

In het Groninger Molenboek (1981) staat de mededeling dat op deze molen zelfzwichting was voorzien, maar dat deze nooit is aangebracht. Dit klopt: in 1969 werd de as doorboord door de bekende (en toen al gepensioneerde) Groninger molenmaker Harm Wiertsema, maar daar bleef het bij. De bezaan- en zwichtstok zitten nog aan de kap; de zwichtstang met spin liggen in het motorhuis naast de molen.

Na langdurige stilstand werden hier sinds oktober 2010 vier vrijwillige molenaars opgeleid. Na het inlopen van achterstallig onderhoud wordt er sinds Nationale Molendag 2011 weer geregeld graan gemalen.
Over de naam:
De molen kreeg de naam 'Hazewind' bij het gereedkomen van de restauratie van 1964. Er was daartoe destijds een prijsvraag uitgeschreven.

Laatst bijgewerkt: maandag 30 september 2013 | Molenaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Hazewind, Gieten home vorige pagina