Wassenaar, Zuid-Holland
Naam Zuidwijkse molen
Bouwjaar 1811 of eerder / 1977
Ligging Aan de Veenwatering bij Wassenaar
Gemeente Wassenaar
Kadaster Gemeente Wassenaar, sectie C, nr. 336
Monumentennummer 38351
Landsch. waarde De molen ligt fraai maar diep in het landschap en is daardoor vanaf openbare wegen moeilijk te zien.
Eigenaar Rijnlandse Molenstichting sinds 1972, daarvoor de fam. Van Heeckeren van Wassenaer
Bedrijfsvaardigheid Tijdelijk niet draaivaardig
Bestemming Bemalen van de Zuidwijkse polder, thans op vrijwillige basis
Molenaar Theo Borsboom

klik voor meer info Fa. de Gelderg.n.19771977aanw.-
Kruiwerk Neutenkruiwerk met 14 neuten; kruihaspel
Inrichting Gesloten houten scheprad, 3,00 m.; breedte 0,30 m. buiten de molen
Molenmaker Onbekend (ca. 1811)
Fa. vh. J. de Gelder (H. v.d. Vegte), Valkenburg ZH (1977)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift "Zuidwijk" en enige geverfde ornamenten
Voorganger Zuidwijksemolen (1e), Wassenaar
Geschiedenis
Deze molen heeft een nogal duister verleden: de Zuidwijkse polder is, omdat het land bezit was van slechts n eigenaar, van oudsher ongereglementeerd geweest en daarom is er ook weinig of geen geschreven archief hierover.

Tot 1960 bemaalde deze molen kleine molen de Zuidwijksche polder (ca. 75 ha; opvoerhoogte 0,50 m.) op windkracht. Toen in dat jaar een (houten) roede brak, werd op mechanische bemaling overgegaan en stond de molen verder stil.

Op 2 september 1972 brandde de toen al vervallen molen door (kinder)vandalisme geheel uit. Op dat moment was de molen al eigendom van de Rijnlandse Molenstichting, welke instantie een grote restauratie in voorbereiding had.

In de jaren 1976/1977 volgde zeer ingrijpend herstel: de stenen romp werd grondig gerepareerd (maar heeft, als gevolg van de brand, blijvende schade opgelopen en is niet echt meer waterdicht te krijgen); kap, krui- en al het gaandewerk werden nieuw gemaakt. Het resultaat was een kleine maar zeer gemakkelijk lopende molen, goed in verhouding tot de omringende weilanden en bospartijen.

In 2007 kreeg de molen voor het eerst in zijn bestaan ijzeren roeden (met handhaving van de houten bovenas). In het najaar van 2013 bleek evenwel die as aan vervanging toe. De molen werd daartoe stilgezet en dat is tot op heden niet veranderd.
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kan bemalen.
Deze molen heeft naast de voorwaterloop een smalle houten sprenkelstraat.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 18 april 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Zuidwijkse molen, Wassenaar home vorige pagina