Voorschoten, Zuid-Holland
Knipmolen
Vliet en Wegen 3
2251 AJ Voorschoten
Voorschoten
Gemeente Voorschoten, sectie B, nr. 889
Groot; fraai gelegen aan de Vliet; wordt uit westelijke richtingen wel verminderd door beplantingen.
Gemeente Voorschoten
2014: 300.443
2013: 272.941
2012: 278.833
2011: 309.214
2010: 228.686
Bemalen van de Knippolder; thans op vrijwillige basis
Teun Waltman
071-3018683
klik voor meer info Verbijg.n.buiten19731973198714.60 m.
klik voor meer info Verbijg.n.binnen19711971198314.60 m.
klik voor meer info Verbijg.n.buiten19711971197214.60 m.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.029218611920caanw.02.96 m.
Neutenkruiwerk met 12 neuten; kruihaspel
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
Gesloten ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 3,76 m.; breedte 0,21 m. Gietijzeren sintelstuk op houten wateras.
Geschiedenis
In 1813 vroeg het polderbestuur toestemming aan het Hoogheemraadschap van Rijnland om een boezemwatersloot af te mogen dammen. Deze sloot liep vanaf de Vliet noordwestwaarts tot boerderij Vliet en Wegen. Op 50 meter van de vliet werd de sloot afgedamd en werd in 1814 aan de zuidwestzijde van de dam de huidige molen gebouwd. Het afgedamde gedeelte van de boezemsloot werd tot poldersloot vergraven (waarnaast de vroegere kaden van de boezemsloot nog zichtbaar zijn).

De huidige molen staat 100 meter meer noordoostwaards dan de oude molen, die nogal wat last had van het buiten Haagwijk in het zuidwesten.

De molen bemaalde tot 1949 de Knippolder (ca. 25 ha, opvoerhoogte 0,95 m.). In dat jaar besloot het polderbestuur een elektrisch gemaal te proberen; blijkbaar met succes, want de molen kwam buiten bedrijf en raakte in verval.

Eind 1957 werd de gemeente Voorschoten eigenaar van de toen vervallen molen, waarna in 1965 restauratie volgde. Sindsdien verkeert deze molen in goede staat en wordt ook goed onderhouden.

In 1971 werden nieuwe houten roeden gestoken; één ervan sneuvelde alweer bij de zware storm van 12/13 november 1972 en moest worden vervangen. Uiteindelijk kreeg ook deze vrij kleine molen ijzeren roeden. Tot 1971 was de molen vrijwel geheel geteerd; alleen kruihaspel, -palen en vangstok waren - om praktische redenen - wit geverfd.

De molen is frequent draaiend en malend te zien. Na het malen wordt 'de Knip' steeds overhek gezet.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 17 januari 2015 | Tellerstand Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Knipmolen, Voorschoten home vorige pagina