Voorschoten, Zuid-Holland
Naam Knipmolen
Ligging Vliet en Wegen 3
2251 AJ Voorschoten
Gemeente Voorschoten
Kadaster Gemeente Voorschoten, sectie B, nr. 889
Monumentennummer 38034
Landsch. waarde Groot; fraai gelegen aan de Vliet; wordt uit westelijke richtingen wel verminderd door beplantingen.
Eigenaar Gemeente Voorschoten
2010: 228.686
2011: 309.214
2012: 278.833
2013: 272.941
Bestemming Bemalen van de Knippolder; thans op vrijwillige basis
Molenaar Teun Waltman

klik voor meer info Verbijg.n.buiten19731973198714.60 m.
klik voor meer info Verbijg.n.binnen19711971198314.60 m.
klik voor meer info Verbijg.n.buiten19711971197214.60 m.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.029218611920caanw.02.96 m.
Kruiwerk Neutenkruiwerk met 12 neuten; kruihaspel
Inrichting Gesloten ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 3,76 m.; breedte 0,21 m. Gietijzeren sintelstuk op houten wateras.
Voorganger Knippolder, Knipmolen (1e), Voorschoten
Geschiedenis
In 1813 vroeg het polderbestuur toestemming aan het Hoogheemraadschap van Rijnland om een boezemwatersloot af te mogen dammen. Deze sloot liep vanaf de Vliet noordwestwaarts tot boerderij Vliet en Wegen. Op 50 meter van de vliet werd de sloot afgedamd en werd in 1814 aan de zuidwestzijde van de dam de huidige molen gebouwd. Het afgedamde gedeelte van de boezemsloot werd tot poldersloot vergraven (waarnaast de vroegere kaden van de boezemsloot nog zichtbaar zijn).

De huidige molen staat 100 meter meer noordoostwaards dan de oude molen, die nogal wat last had van het buiten Haagwijk in het zuidwesten.

De molen bemaalde tot 1949 de Knippolder (ca. 25 ha, opvoerhoogte 0,95 m.). In dat jaar besloot het polderbestuur een elektrisch gemaal te proberen; blijkbaar met succes, want de molen kwam buiten bedrijf en raakte in verval.

Eind 1957 werd de gemeente Voorschoten eigenaar van de toen vervallen molen, waarna in 1965 restauratie volgde. Sindsdien verkeert deze molen in goede staat en wordt ook goed onderhouden.

In 1971 werden nieuwe houten roeden gestoken; één ervan sneuvelde alweer bij de zware storm van 12/13 november 1972 en moest worden vervangen. Uiteindelijk kreeg ook deze vrij kleine molen twee ijzeren roeden. Tot 1971 was de molen vrijwel geheel geteerd; alleen kruihaspel, kruipalen en vangstok waren - om praktische redenen - wit geverfd.

De molen is frequent draaiend en malend te zien. Na het malen wordt 'de Knip' steeds overhek gezet.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 4 januari 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Knipmolen, Voorschoten home vorige pagina