Rotterdam-Charlois, Zuid-Holland
Naam De Zandweg
Landsch. waarde Niet onbelangrijk maar de molen heeft behoorlijk veel last van bomen in de omgeving
Eigenaar Gemeente Rotterdam sinds 1959
Molenaar Leendert Sprong
Bezoekmogelijkheid Zaterdagmiddag en als de molen draait. Meelverkoop

Deze molen is perfect per openbaar vervoer te bereiken: het eindpunt Charlois van tramlijn 2 is op 100 m. van de molen.

Romp Ronde stenen molen, gedeeltelijk gepleisterd en gewit
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Bij de restauratie van 1960/62 kreeg de molen het systeem-Fauël (fokwieken) op beide roeden; dit is met een herstelbeurt begin jaren ‘80 weer vervangen door Oud-Hollands.
klik voor meer info Pot?buiten1920?198122.75 m.
klik voor meer info NSBM Fyenoordg.n.18461846?aanw.04.60 m.
Kruiwerk Acht aan de overring bevestigde gietijzeren neuten met binnenflenzen op een stalen ring welke op de muurplaat ligt; kruilier (elektrisch); kruirad
Vang IJzeren hoepelvang; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
Inrichting EŽn koppel 16der blauwe en ŽŽn koppel 16der kunststenen; kleine silo boven het koppel blauwe stenen (buiten gebruik); sleepluiwerk (conisch).
N.B. Sporen van twee vroegere koppels stenen zijn nog duidelijk zichtbaar
Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'ANNO 1723' en 'De Zand weg'

Boven de toegangspoort een gevelsteen met het wapen van Charlois en de tekst:
"Den eersten steen is geleyt so men seyt door Dirck Gerrets Buisert op den 18 april anno 1723 - ADW / CDW."
Eigen website De Zandweg
Geschiedenis
De geschiedenis van deze molen als malend werktuig is nogal duister. Al aan het begin van de 20ste eeuw raakte 'De Zandweg' buiten bedrijf en kwam in verval. Toen de  gemeente Rotterdam de molen in 1959 aankocht was deze in ronduit desolate toestand.

De restauratie ving aan in 1960 en werd voltooid in 1962. Het was een flinke klus, want na al die jaren van verwaarlozing moesten o.a. balie (stelling), kap en wiekenkruis geheel vernieuwd worden. Bij deze gelegenheid werd helaas het maalderijgebouw/pakhuis dat tegen de molen aan gebouwd was, gesloopt.

Deze restauratie geschiedde van de bedragen, die de gemeente uitgekeerd had gekregen van de brandverzekering, na de brand van de molen ‘De Noord’ op het Oostplein. Die brandde in 1954 af, maar het duurde een tijd voor de verzekeringsmaatschappij over de brug kwam.

De molen is ŽŽn van de weinige in Nederland die geheel van een sprinklerinstallatie is voorzien. Beneden staat een koppel stenen opgesteld met het zgn. gatenscherpsel; hiermee werd lang geleden ook gemalen.
Ook bevinden zich in de molen diverse oude onderdelen van verschillende molens uit de regio. Deze zijn op de tweede zolder uitgestald.

Onderin de molen bevindt zich een winkeltje; het was lange tijd buiten gebruik maar sinds enige tijd worden er weer meelproducten verkocht.

De molen is vermoedelijk vernoemd naar de weg waaraan hij is gelegen.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 21 januari 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Zandweg, Rotterdam-Charlois home vorige pagina