Piershil, Zuid-Holland
Naam Simonia

Gevelsteen met daarop de tekst
DEN EERSTEN STEEN
GELEGD DOOR
ADr VAN DER WILD

Twee meter rechts van deze steen zit nog een mooi wapen met dekkende kroon en het jaartal 1714 ingemetseld.
Eigen website Simonia
Voorganger Simonia voorganger, Piershil
Geschiedenis
De molen is opvolger van een achtkante rietgedekte molen uit 1714 die vermoedelijk in 1845 verbrandde. Zeer lang heeft de familie Andeweg deze molen in eigendom gehad en bemalen. In 1960 werd gestopt met het gebruiken van windkracht.  Voorheen waren een koekenbreker en drie koppel maalstenen aanwezig; thans zijn er van die laatste nog twee.

In 1966 werd de molen door molenaar H.J. Andeweg verkocht aan de toenmalige gemeente Piershil. In 1973-74 volgde een restauratie, waarbij de molen draaivaardig werd gemaakt. Vervolgens maakte vrijwillig molenaar Hans Hogenboom deze molen stukje bij beetje geheel maalvaardig en sindsdien is op vrijwillige basis gemalen. Na 36 jaar trouwe dienst droeg Hogenboom in 2012 zijn taak over aan Kevin Strijker.

Interessant en onderhand buitengewoon zeldzaam is de aanwezigheid van twee origineel voor deze molen vervaardigde Potroeden. Zij zijn beide een keer flink opgeknapt en nog in behoorlijk goede staat.

Een minder praktisch detail: de staart zit een kleine meter boven de grond, en ziet er daardoor een beetje vreemd uit. Het kruirad zit derhalve behoorlijk hoog.
Ook is het malen bij bepaalde windrichtingen niet zonder kunstgrepen mogelijk en moet een deel van de dijk worden afgezet met hekken!
Trivia:
Deze molen werd lange tijd door de fam. Andeweg bemalen. Toen pa overleed, moesten zijn twee zoons het bedrijf verder voortzetten. Henk bleef molenaar. Nu lustte Henk best een borreltje, maar op een zekere avond was het wat uit de hand gelopen. Het waaide die dag stevig, en bij het stilzetten van de molen waren plots de roekettingen kwijt. Na lang zoeken werden ze gevonden: "ze waren over de dijk gewaaid".

Laatst bijgewerkt: woensdag 20 november 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Simonia, Piershil home vorige pagina