Ouddorp, Zuid-Holland
Ligging Molenweg 24
Molenaar Nathan, Jordi en Piet Voogd / Marcel van der Linde
Bezoekmogelijkheid Op afspraak; niet op zondag

Kap Gedekt met gepotdekselde beplanking met daarop EPDM.
Wiekenvorm Systeem Fauël met automatische remkleppen op beide roeden
Wiekverbeteringen Sinds de restauratie van 1982/84 is deze molen op beide roeden voorzien van het systeem-Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen. Daarvoor was deze molen Oud-Hollands opgehekt.
klik voor meer info Penn & Bauduin037818771877?aanw.04.60 m.
Kruiwerk 34 ijzeren rollen; kruihaspel
Inrichting Eén koppel 16der kunststenen (flintstenen) op windkracht;
één koppel 16der kunststenen, buil en mengketel elektrisch aangedreven; regulateur; sleepluiwerk
Molenmaker D.D. van Dijk, Piershil (1845)
Versiering
Sierlijke baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het jaartal '18' '45' en daaronder in grote letters 'DE HOOP'

Aardige achterbaard met de naam van de vroegere eigenaar 'K. Voogd pz.'
Voorganger (standerdmolen), Ouddorp
Geschiedenis
De molen werd in 1845 gebouwd in opdracht van J. Zoeter en D. Voogd, op de plaats waar tot dan toe een standerdmolen had gestaan.
De molen had tot 1952 drie koppel stenen voor het malen van granen voor de lokale bevolking en was daarna geruime tijd buiten bedrijf.

In 1982/1984 volgde een forse restauratie, waarbij onder meer het wiekenkruis werd vernieuwd en voorzien van fokken met automatische remkleppen. Ook de stelling werd geheel vervangen. Vanaf dat moment is er ook weer geregeld gemalen.

Thans heeft het bedrijf van molenaar Voogd naast het molenaarsbedrijf ook een dierenspeciaalzaak waarin tevens een speciale hoek is ingericht met een uitgebreid assortiment bakproducten; daarnaast zijn er ook receptenboekjes verkrijgbaar.
In de praktijk draait de molen vrijwel dagelijks (behalve zondag) en op zaterdag wordt er ook op windkracht gemalen; voor het bedrijf wordt doordeweeks gemalen met het elektrisch aangedreven 16der koppel blauwe stenen en verschillende mengapparatuur.

In 2008 werden de lange en korte schoren vervangen. In 2011 vond een niet onbelangrijke reparatie plaats aan het onderlager: dit werd, nadat de spil was gelicht, verwijderd en later vervangen door een geheel nieuw gegoten exemplaar.

In september 2012 werd de molen geheel in de steigers gezet; dit vanwege een nieuwe kapbedekking, vervanging van een deel van de middelbalk en een algehele schilderbeurt. De molen heeft op 20 oktober alweer gemalen! Eveneens snel ging het vervangen van de halssteen: dit gebeurde op 16 november en dezelfde dag werd er weer gedraaid.

Bijzonder is de constructie van de lange spruit: die is niet zoals normaal één balk, maar uit twee spruitdelen, die aan beide zijde uit de kap steken. Deze spruitdelen zit met een pen aan de voeghouten verbonden en rust op de spantring. Ter hoogte van de spantring wordt door middel van twee schoren die aan de voeghouten zijn bevestigd, dit spruitdeel op zijn plaats gehouden.
Uniek aan deze molen:
De constructie van de lange spruit is voor een molen van deze leeftijd opvallend te noemen. Sommigen spreken van 'verlengde roosterhouten'. Feit is dat de lange spruit achter het bovenwiel ligt; voor Zuid-Hollandse begrippen erg zeldzaam.

Foto rechts: Marcel van der Linde (01-01-2007).

Laatst bijgewerkt: woensdag 12 februari 2014 | Tellerstand