Nootdorp, Zuid-Holland
Naam Windlust
Ligging Oudeweg 70
2631 PB Nootdorp
Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Kadaster Gemeente Nootdorp, sectie C, nr. 4305
Monumentennummer 30780
Landsch. waarde De molen staat van zuid tot west helemaal vrij; alleen op het noordwesten hoge bomen en op het noordoosten enige huizen en een paar bomen. Op het zuidoosten een bos met laagblijvende bomen.
Eigenaar Stichting Vrienden van de Windlust te Nootdorp
2010: 306.520
2011: 331.682
2012: 306.804
2013: 330.800
Molenaar Dick Steeneveld / Tinus Verwijmeren / Fred Heidt / Cock Weerheim
Bezoekmogelijkheid Zaterdag, als de molen draait en op afspraak

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
Wiekenvorm Binnenroede systeem-Fauël met automatische remkleppen; buitenroede Oud-Hollands
Wiekverbeteringen In 1947 werd deze molen op één roede voorzien van het wieksysteem-Fauël (fokwiek). Maar al heel lang daarvoor heeft deze molen op de binnenroede zelfzwichting gehad.
Kruiwerk 42 gietijzeren rollen; kruirad
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; pal
Inrichting Twee koppel 17der kunststenen; regulateur; sleepluiwerk
Overbrengingen Bovenwiel 61 kammmen
Hoogte van de stelling 2,90 m.
Versiering
Aardige baard, creme geverfd met enige lichtbruine krullen en het opschrift 'Anno' '1781' en in kleine letters daaronder 'Windlust'.

N.B. De oude baard, die aan de voormalige graanschuur hing, heeft ondertussen een plaats gekregen in de molen.

Eenvoudige gevelsteen met de tekst:
De eerste steen gelegd
door
Leendert Blonk
Oud 5½ jaar
17 aug. 1885
Eigen website Windlust
Voorganger Windlust voorganger, Nootdorp
Afkomstig uit Windlust, Delft
Geschiedenis
De molen is in 1885 gebouwd als vervanging van een wipkorenmolen. Hierbij werd gebruik gemaakt van onderdelen van de vroegere run- en snuifmolen Windlust (anno 1781) op het Rietveld te Delft.

In 1947 werd deze molen, als tweede in ons land, op één roede voorzien van het wieksysteem Fauël (of fokwiek). De automatische remkleppen werden bediend door centrifugaalgewichten.
Lang is van deze verbetering niet geprofiteerd: in 1952 draaide de molen voor het laatst. In de jaren daarna volgde ernstig verval.

In 1974 kocht uurwerkmaker De Wolf molen, molenaarshuis en graanschuur. Vanaf het begin zette hij zich in om de molen gerestaureerd te krijgen.
In 1989 werd de molen volledig hersteld; de kosten bedroegen ƒ 480.000,-. Sindsdien wordt er wekelijks gedraaid en soms gemalen. Het fokwieksysteem is bij deze gelegenheid weer op de binnenroede aangebracht.

In de voormalige graanschuur naast de molen is een café -restaurant gevestigd. Hoewel deze niet meer in letterlijke zin bij de molen hoort, vormt het een prachtige twee-eenheid met de Windlust.

Laatst bijgewerkt: zondag 9 november 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Windlust, Nootdorp home vorige pagina