Mijnsheerenland, Zuid-Holland
Naam De Goede Hoop
3271 AM Mijnsheerenland
Gemeente Binnenmaas
Kadaster Gemeente Mijnsheerenland, sectie D, nr. 156
Landsch. waarde Gering, de molen staat compleet ingegroeid
Eigenaar Stichting Molens Binnenmaas sinds 1992; daarvoor de gemeente Binnenmaas sinds 1984; daarvoor de vm. gemeente Mijnsheerenland sinds 1958; daarvoor P. Oosthoek
Bedrijfsvaardigheid Niet draaivaardig
Molenaar Jaap van der Heiden (beheerder)
Telefoon 0186 - 573601
Bezoekmogelijkheid

Romp Ronde stenen molen, aan de ZW-kant gepleisterd, geheel gewit
klik voor meer info Pot1444buiten18851925>aanw.22.80 m.
klik voor meer info Pot1393binnen18831883?aanw.22.75 m.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.?1846?aanw.03.15 m.
Kruiwerk 30 deels houten, deels ijzeren rollen; kruirad
Inrichting Eén (voorheen drie) koppel 15der kunststenen; regulateur; kammenluiwerk
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift 'De Goede Hoop'
Eigen website De Goede Hoop
Voorganger De Goede Hoop 2e voorganger, Mijnsheerenland
Geschiedenis
Reeds in 1455 bezat Mijnsheerenland een standerdmolen, staande aan de Blaaksedijk recht tegenover de Vrouwenhuisjesweg.
Op 27 juli 1649 sloot de toenmalige ambachtsheer, Van Raesfelt, met Teunis Simonsz (Slooter) molenaar een contract betreffende het bouwen van een nieuwe korenmolen. De molenaar kreeg hierbij een perceel grond in erfpacht. Dit was een wipkorenmolen waarschijniijk met een met riet gedekte kap en ondertoren.
Omstreeks 1740, dus nog geen 100 jaren oud, wordt de molen door Gijsbert Batenburg vervangen door de nu nog aanwezige stenen molen. Het huidige spoorwiel is waarschijnlijk nog uit de wipmolen afkomstig.

In 1753 verzoeken: Gijsbert Batenburg, korenmolenaar van Mijnsheerenland, Arij Rijshouwer, Korenmolenaar van Goidschalxoord, Cornelis de Bruijn, korenmolenaar van Puttershoek en Jacobus de Leeuw, korenmolenaar van s-Gravendeel, aan de Staten van Holland en West-Vriesland om toestemming tot verhoging van het maalloon.
Dit verzoek werd onder andere voor advies in handen gesteld van Schout en gerecht van Mijnsheerenland van Moerkerken. Deze waren tegen de verhoging. Dit was niet zo verwonderlijk aangezien zij als inwoners van Mijnsheerenland het verhoogde maalloon zouden moeten betalen. Uit de vele tegenargumenten blijkt dat op de molen van Mijnsheerenland ook gemalen werd voor een deel van de inwoners van Westmaas, Heinenoord en St. Anthoniepolder. Voorts werd vermeld dat: hij gelijk nog in den voorleden jaren in plaats van een Houten wipmolen een nieuwen steenen molen heeft gestigt.
Uit het verhaal blijkt ondermeer dat hij nog 8 kinderen heeft, terwijl als klap op de vuurpijl er op wordt gewezen dat: geen ander Burgeren of Ingesetenen rijkelijk in Klederen en van Gout en Silver zijn voorzien, dan het huishouden van opgemelden molenaar.

Na de buitengebruikstelling van de molen verwierf de toenmalige gemeente Mijnsheerenland in 1958 de molen van P. Oosthoek. In 1984 werd de nieuwe gemeente Binnenmaas eigenaar. In 1992 werd deze overgedragen aan de Stichting Molens Binnenmaas.

Geleidelijkaan is de molen na 1958 geheel ingegroeid geraakt. Tot in de jaren '90 werd er door Jaap Wols nog wel gedraaid, tot dit niet meer ging vanwege de slechte omgeving. Ook werd het wiekenkruis slecht: anno 2009 zijn roeden en hekwerk gewoon 'op'.
Wèl is de kap intussen nog een keer opnieuw met riet gedekt en ook de rest van de molen verkeert in heel behoorlijke staat. In de zomer van 2009 volgde een forse opruimbeurt. Juist doordat er nooit ingrijpende restauraties hebben plaatsgevonden heeft deze molen een zeer authenthieke sfeer.

De afgelopen jaren waren de onderhoudswerkzaamheden erop gericht om het verval en de verdere aantasting van het monument een halt toe te roepen. Aangetaste houten sponningen en, waar aan de orde, deuren en blinden, werden  vervangen dan wel gerepareerd. Aansluitend werden in 2010 de houten delen aan de buitenkant geschilderd en werd de binnenkant van de molen behandeld tegen ongedierte (houtwormen/knaagkevers ed).

In 2012 werd het metselwerk gerestaureerd en werd de romp opnieuw gewit. Eerder was de molen al geheel opnieuw geschilderd.
Op het gevlucht na is de molen nu gerestaureerd en feitelijk in goede staat. Er wordt onderzocht of beide potroeden kunnen worden opgenapt.

Wat dan verder dringend nodig is, is een aanzienlijke verbetering van de omgeving van de molen. Met de (particuliere) eigenaren van de er om heen staande begroeiingen is hiervoor het overleg van start gegaan.

Een aardig detail: het kamwieltje van het luiwerk wordt aangedreven door de kammen van het spoorwiel.

Laatst bijgewerkt: woensdag 20 november 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Goede Hoop, Mijnsheerenland home vorige pagina