Meerkerk / Den Dool, Zuid-Holland
Naam Stijve Molen
4225 PZ Noordeloos
Gemeente Giessenlanden
Kadaster Gemeente Meerkerk, sectie A, nr. 3108
Omwentelingen 2009: 131.406 (restauratie)
Bestemming Bemalen van een deel van de polder Middelbroek, Ameide en Tienhoven, thans op vrijwillige basis
Molenaar M. Brouwer / H. Korevaar
Bezoekmogelijkheid Niet bekend

Kap Bovenhuis geheel geteerd; kap gedekt met gepotdekselde planken
Kruiwerk Zetelkruiwerk; kruirad met hoge bank
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; evenaar; kneppel
Inrichting Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,90 m.; breedte 0,60 m.
Molenmaker Isaac Jacobszn. van Bramen (1665)
Geschiedenis
De Stijve Molen kwam in 1665 in de plaats van een bouwvallig geworden molen. Bouwer was Isaac Jacobszn. van Bramen; deze bracht 380 Carolusguldens in rekening.
De Stijve Molen was de tweede van een groep van vijf molens ter bemaling van de polder Middelbroek, Ameide en Tienhoven en de enig overgeblevene ervan. In ieder geval vanaf 1590 tot in de twintigste eeuw is deze polder steeds door vijf wipmolens bemalen. De andere vier waren de Aver- of Haverslootse molen (verbrand 1920), de Rode Molen (gesloopt 1904 na stichting van een stoomgemaal), de Noordsewegse molen (verbrand na  bliksemlinslag 1918) en de Overtochtse of Kademolen (gesloopt 1904 na stichting van een stoomgemaal).

Het complete bouwbestek van de molen is bewaard gebleven. Hieruit blijkt dat de ondertoren geheel met houten delen werd beplankt. Wanneer deze delen zijn vervangen door riet is niet bekend.

In 1949 kwam de molen buiten gebruik. Op 24 mei 1967 nam het aannemersbedrijf Woudenberg uit Ameide de molen voor ƒ 5.000,- over van Klaas W. Kooyman, kweker te Vianen. Vijf jaar later verkocht dit bedrijf de molen voor één gulden aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV).

In 1975-1976 werd de molen door Woudenberg gerestaureerd. Hierbij werden de gehele kap, wiekenkruis, enkele schoren in het linker zijbint van het bovenhuis, bovenzetel, steen- en voegburrie, het complete stormbint, achterzomer, kruischoren, staartbalk met hangbomen, de bovenste kokerbalken, twee ondertafelementen en de vangstukken vernieuwd.
Na de restauratie werd de molen op 2 september 1976 officieel in bedrijf gesteld. Op dezelfde dag werden ook de gerestaureerde Oude Weteringmolen te Streefkerk en de Bonkmolen te Lexmond in gebruik genomen.
In 1987 werd het bovenschijfloop vernieuwd.

In augustus 2009 volgde een kleine restauratie: de waterloop werd hersteld en het hekwerk op beide roeden vervangen. De buitenroede werd gestreken om te worden gerepareerd en daarna weer gestoken. In 2010 werd de molen opgeleverd.
Over de naam:
De molen staat aan het einde van de Stijvensvliet. Hier had de molen, ter onderscheiding van vier buurmolens, een naam en geen nummer.
N.B. De aanduiding "Nr. 2" was evenwel ook mogelijk geweest.

Laatst bijgewerkt: maandag 5 mei 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Stijve Molen, Meerkerk / Den Dool home vorige pagina