Kinderdijk, Zuid-Holland
Nederwaard Molen No.4
Wateras
klik voor meer info De Prins van Oranje 0693 1870 1870? aanw.
47 ijzeren rollen; kruirad met hoge bank
Losse Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
IJzeren scheprad in de molen, Ø 6,30 m; breedte 0,60 m. Sintelstuk N.S.B.M. Fyenoord (1846). Woning in de molen.
Bovenschijf 41 staven, steek 12,5 cm.
Onderschijf 26 staven
Overbrenging 2,00 : 1
Aart van der Schoot, Spijk (1738)
Eenvoudige baard, wit geverfd, groen afgebiesd, met het opschrift 'ANNO 1738'
Deze bouw werd aanbesteed door Aart van der Schoot uit Spijk voor een bedrag van ƒ 8400,-.

In 1866 kwam een ijzeren binnenroede en in 1871 een nieuwe ijzeren buitenroede, fabrikaat Gebr. Pot. Die laatste was ongetwijfeld het gevolg van de opmetseling van de molen: in september 1871 werd de stenen romp 48 cm. hoger gemaakt.

In maart 1873 brak tijdens het malen de binnenroede. Als gevolg daarvan brak ook de lange spruit en werd de buitenroede onherstelbaar vernield. Tevens raakten de kaken van de bovenas beschadigd, zodat men besloot ook die te vervangen.
De molen is maar zeer kort niet maalvaardig geweest: waarschijnlijk had men een bovenas op reserve, want al op 17 april kon een nieuwe buitenroede worden gestoken. De in 1873 beschadigde bovenas moet, net als bij alle andere Nederwaardmolens, een korte bovenas zijn geweest, de huidige is een lang model. Sporen in de voeghouten laten duidelijk zien dat de penbalk ooit direct achter het bovenwiel aangebracht was. Van de huidige as zijn fabrikaat en gietjaar onbekend en zitten vermoedelijk verborgen onder de lange vulstukken.
De 'boosdoener' bij het ongeval, de uit 1866 daterende binnenroede, kon worden gerepareerd en werd 25 april 1873 opnieuw gestoken. Deze Potroede nr. 495 is vervolgens een hele goede gebleken, want hij werd pas in 1990 definitief gestreken en ligt thans als souvenir naast bezoekersmolen nr. 2!
Een ander opmerkelijk feit aan deze molen: de staven van het onderschijf zijn van gietijzer.

In 1979 werd omvangrijk herstel uitgevoerd aan het metselwerk van de romp. De kap is van hoge ouderdom; in een gording staan de initialen ‘CDB, KIG 1837’. De oude penbalk (voor de houten as) is nog aanwezig in de kap. De molen is, sinds de komst van de gietijzeren bovenas, uitgerust met bronzen hals- en penlager.

In oktober 2006 is een nieuwe korte spruit gestoken. In de eerste helft van 2007 is de ijzeren Pot–windpeluw vervangen door een klassieke houten. Tevens zijn de linker en rechter voeghout koppen aangegoten en is nagenoeg het hele voorfront vervangen, inclusief stormschild. Ook is de scheefstand van het voorfront gecorrigeerd en de baard hersteld.
De staartbalk is van ijzer en eveneens speciaal voor deze molen vervaardigd door de fa. Pot.
Aanvullingen

Deze molen werd vroeger aangeduid als „Heer Watergraaf Jongeneel"; inmiddels is alleen de aanduiding 'Nr. 4' nog in gebruik.
Overige foto's
Nederwaard Molen No.4, Kinderdijk, De Nederwaard No. 4, met daarachter Nederwaard No. 3.  Foto: Rob Pols (15-5-2015).
Nederwaard Molen No.4, Kinderdijk, Foto: Joop Vendrig (13-9-2002).
Nederwaard Molen No.4, Kinderdijk, Rechts op de voorgrond molen No. 4.  Foto: Rob Pols (31-7-2006).

Laatst bijgewerkt: dinsdag 4 augustus 2015 | Constructie Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Nederwaard Molen No.4, Kinderdijk home vorige pagina