Nieuw-Lekkerland, Zuid-Holland
Naam De Hoge Molen
Molenaar Peter Paul Klapwijk

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 2,25 m.
Wiekenvorm Systeem Fauël op beide roeden
Wiekverbeteringen Van 1944 tot 1966 had 'De Hoge Molen' het systeem-Van Bussel op beide roeden.
Bij de grote renovatie en vervijzeling van 1966 werd het systeem-Fauël (fokwieken) aangebracht, hier zonder remkleppen of steekborden.
klik voor meer info Verdonkschot0015binnen20102010aanw.27.90 m.
klik voor meer info Nederwaard0009buiten19801980?aanw.28.20 m.
klik voor meer info Pot?buiten187018701980?28.00 m.
klik voor meer info Penn & Comp, F.J.005618541854?aanw.06.25 m.
Inrichting Stalen vijzel √ė 1,80 m.
Onderwiel 41 staven
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift 'Anno 1740'

Gevelsteen met het opschrift:
J;L van N:L Vliet
den: eersten
Grtpaal : geheyt :
D : 19.M : 8. A0 : 1739
Geschiedenis
De polder Nieuw-Lekkerland had voorheen een getrapte bemaling met een lage en een hoge boezem: twee ondermolens maalden het polderwater in de lage boezem en één bovenmolen (deze molen) bracht het vervolgens in de hoge boezem.

De groep van drie molen was al zeer lang buiten bedrijf, één van de ondermolens inmiddels verdwenen en met name de Hoge Molen verkeerde in slechte staat, toen in 1966 een grote restauratie plaatsvond: het scheprad werd verwijderd, de¬†achterwaterloop geheel herzien en voorzien van een vijzel, die de polder rechtstreeks vanaf polderpeil kon bemalen. Onder- en vijzelwiel werden betrokken van de in 1955 gesloopte poldermolen van 'De Vereeniging' te Pieterzijl (Gr.).
De getrapte bemaling van deze polder had kwam op deze manier te vervallen. De overgebleven ondermolen, de Lage (of Kleine) molen verloor daarmee zijn functie.

De Hoge Molen herkreeg de functie van hoofdbemaling van de polder en bleef dat tot 1981. Tegenwoordig wordt de molen nog regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf gesteld.

Een in de nabijheid van de molen staand motorgemaal bracht tot februari 1997 het polderwater rechtstreeks in de hoge boezem. De polder loost nu via een vijzelgemaal (aan de noordelijke boezemkade) rechtstreeks op de Lage boezem van de Overwaard.
Over de naam:
De naam "Hoge Molen" is duidelijk ontleend aan de functie: deze molen was van oudsher bovenmolen in een getrapte bemaling. Inmiddels is dit technisch gesproken geen bovenmolen meer maar de aanduiding is gebleven.

Laatst bijgewerkt: woensdag 4 december 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoge Molen, Nieuw-Lekkerland home vorige pagina