Molen Zevenhovensche Polder, Zevenhovenschemolen / Voordijksche Polder, Voordijkschemolen, Zevenhoven

Zevenhoven, Zuid-Holland

Zevenhovensche Polder, Zevenhovenschemolen / Voordijksche Polder, Voordijkschemolen
17905
media-bestand
Molen 17905 Zevenhovensche Polder, Zevenhovenschemolen / Voordijksche Polder, Voordijkschemolen (Zevenhoven)
Detail van onderstaande kaart

Zevenhoven
Kromme Mijdrecht wz., Kade 19
Nieuwkoop, Zuid-Holland
Schieland

scheprad

1810 - 1829 afgebroken
geschiedenis
Deze molen stond aan de Kromme Mijdrecht en bemaalde oorspronkelijk de Zevenhovensche Polder. Nadat de polder grotendeels was uitgeveend heeft men een ringdijk om de waterplassen gemaakt (Zevenhovensche Droogmakerij) en werden de plassen drooggemalen door eerst drie tweegangen vijzelmolens en later vier gangen vijzelmolens, die op de Drecht en de Kromme Mijdrecht uitmaalden. Tussen de Kromme Mijdrecht en de droogmakerij bleef nog een strook oud land zitten die men toen de Voordijksche Polder ging noemen. De oude Zevenhovenschemolen werd toen de Voordijkschemolen genoemd. De polder werd na 1810 gecombineerd met de Noordbuurtsche Polder (Tenbruggencatenummer 00019 a), de bemaling werd toen overgenomen door de Noordse wip en de Voordijkschemolen werd afgebroken. Op het kadastrale verzamelplan van 1829 staat hij niet meer.
Jan Hofstra, 29 okt. 2021.