Molen Noordbuurtsche Polder, Noordsche wip, Zevenhoven

Zevenhoven, Zuid-Holland

Zevenhoven A (4) 1175 De Voordijkschepolder en mede eigenaren in 't gemeen

scheprad (vh.)

restant
onttakeld
geschiedenis

De molen werd in 1624 gebouwd, het jaar dat de Lekdijk op 10/11 januari doorbrak. Later op 6 maart gebeurde dat voor de tweede keer, waardoor er grote gebieden onder water liepen. Mogelijk om die reden werd deze molen gebouwd.

De polder werd tussen 1810 en 1829 gecombineerd met de Voordijksche Polder (Tenbruggencatenummer 17905) en de bemaling van de combinatie werd verzorgd door de Noordse wip, de Voordijkschemolen werd toen afgebroken.
Informatie: Jan Hofstra, 29 oktober 2021

Toen molenaar Koolmoes een keer niet thuis was, maakte een hevige storm door ondeskundig optreden van de zoon de molen onklaar, zodat een geheel nieuwe bovenkop met wieken op de molen moest worden geplaatst. Als gevolg hiervan raakte de molenaar zijn werkkring kwijt, en werd hij opgevolgd door molenaar Van Maarsseveen.

Er werd een windmotor geplaatst zodat de afwatering beter zou verlopen. Vlak na het plaatsen werd de wipmolen onttakeld. De windmotor werd in 1940 buiten werking gesteld, toen er een elektrisch gemaal werd gebouwd voor de drooglegging van de Noordsebuurter plassen.

Rond 1950 zou hij zijn gesloopt.

Woonhuis.

wetenswaardigheden

Bij dit molenrestant ligt een ijzeren bovenas 'geparkeerd', Penn & Bauduin no. 358, afkomstig van De Graanhalm te Wissenkerke.
Deze is is niet van deze molen, maar is ooit erbij gebracht met het oog op het verkrijgen van subsidie voor her(af)bouw. Vanwege de hoge kosten is het echter niet zo ver gekomen.
Informatie van Stefan Boumans, 6 juli 2018