Molen Stadsmolen buiten de oude Segeerspoort, Middelburg

Middelburg, Zeeland

Pieter Bast, 1595, detail, volledige tekening zie dbnr. 17514

Middelburg
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
In 1591 werd de stadsmolen die op het platteform bij de oude Segeerstraatpoort stond, verplaatst naar buiten de poort. Het platteform werd gesloopt in 1593. In 1600 werd de molen opnieuw verplaatst naar, nu naar het nieuwe bolwerk bij de nieuwe Segeerspoort.

bron: E. van Wijk, “Molens in Middelburg”, 1985

Na 1591 werd Middelburg uitgebreid met geheel nieuwe vestingwerken, waarbij de middeleeuwse muren en poorten grotendeels werden afgebroken. Deze positie van de molen was waarschijnlijk bij voorbaat al bedoeld als tijdelijke standplaats gedurende de werkzaamheden, waarbij kan worden opgemerkt dat 9 jaar voor een tijdelijke standplaats relatief lang is.

Pieter Bast heeft in 1595 de molen waarschijnlijk helemaal rechts op zijn panorama getekend, maar details van de molen zijn nauwelijks zichtbaar.