Molen Stadsmolen, Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
op het platteform bij de Segeerspoort
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
Op het platteform (een lagere uitbouw aan de stadsmuur) bij de Segeerstraatpoort (St. Geertruidspoort) had de Stad Middelburg in 1586 een molen staan, mogelijk dezelfde die ze in dat jaar kocht voor 182 pond van kapitein Hans van Loo.

In 1591 werd de stadsmolen verplaatst naar buiten de Segeerstraatpoort. Het platteform werd gesloopt in 1593. In 1600 werd de molen opnieuw verplaatst naar, nu naar het bolwerk bij de Segeerspoort.

bron: E. van Wijk, “Molens in Middelburg”, 1985

Jacob van Deventer en ook andere cartografen, tekenen een eindje ten noorden van de Segeerstraatpooort bij de ingang van de Binnenhaven een typische vierkante uitbouw aan de stadsmuur. De afstand lijkt wat ver om dit als het platteform bij de Segeerstraatpoort te zien, maar als het geen eigen naam had, dan is het niet onwaarschijnlijk. Daarnaast is het geen onlogische plaats om een molen op te stellen. Op deze kaart van 1560 is de molen zelf nog niet aanwezig. De coördinaten van de molen zijn gebaseerd op de ligging van dit platteform.