Molen Zuidermolen (1e positie), Starum/ Stavoren

Starum/ Stavoren, Fryslân

hoek Achterdelft - Sint Odulphusstraat
Stavoren
Hemelumer Oldeferd en Noordwolde

open voet

geschiedenis
De Zuidermolen op deze positie komt voor op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560 (afbeelding zie dbnr. 3882, Noordermolen). Op de kaart van Braun en Hogerberg, voor het eerst gepubliceerd in 1588 (zie link), is de molen hier ook nog te zien, maar waarschijnlijk is die kaart volledig gebaseerd op de kaart van Van Deventer en niet op eigen waarnemingen.

Op de Robles-kaart uit 1572 is te zien dat de Zuidermolen was verdwenen uit de toenmalige stad, en buiten de gracht was komen te staan. Deze kaart is nog niet digitaal beschikbaar.

Leeuwarder Courant, zaterdag 1 September 1928

Twee Molens,

Blijken oude plattegronden der stad, vond men bij elk der havens een molen, de Noorder- en de Zuidermolen, waarvan de laatste stellig de oudste was en zich aan de zuidzijde van de Zuiderhaven als "standerdmolen" voordeed toen de Noordermolen zich reeds als "bovenkruier" vertoonde. De Noordermolen, die eertijds tevens als baken dienst deed en gestaan heeft ter plaatse, waar later een houten baken is verrezen, komt later voor als de "Rogmolen"en daarna als "Meelmolen". De Zuidermolen kwam als 'de Molen' aan den binnenkant der Zuiderhaven voor: zij bracht in de middeleeuwen 15 'botkens''s jaars op, welke de inkomsten der stad ten goede kwamen.