Molen Zuidermolen (2e positie), Starum/ Stavoren

Starum/ Stavoren, Fryslân

Starum/ Stavoren
op de Stadsfenne
Hemelumer Oldeferd en Noordwolde

open voet

geschiedenis
Op de Robles-kaart uit 1572 is te zien dat de Zuidermolen was verdwenen uit de toenmalige stad, en buiten de gracht was komen te staan.

De Zuyder Molen staat op de kaart van Nicolaas Geilkercken uit 1616 (frieskaartenkabinet.nl), van Blaeu uit 1649 en op de Schotanus-kaart (nagenoeg letterlijk gekopieerd van Blaeu) van 1664.

De ets door Carel Frederik Bendorp naar een tekening van Jan Bulthuis van de Zuiderpoort van Stavoren (rijksmuseum.nl) uit ca. 1790 suggereert dat ongeveer ter plaatse van de de standerdmolen later een stellingmolen staat. Nader onderzoek is nodig. Mogelijk is dit dbnr. 14989 of 14990. Op de eerste kadastrale kaarten van 1826 komt hier zeker geen molen meer voor.

Bron ondermeer: De Stenen Man en houten molens, art. door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 92, dec. 1998.