Molen Voorzorg, Nieuwegein

Nieuwegein, Utrecht

Nieuwegein, Utrecht
Jutphaas
Groene Hart
Jutphaas D (3) 388 Isack Schalij, burgemeester

geschiedenis

Op 24 juli 1724 verkreeg Pieter Schalij erfpacht op een stuk grond strekkende van de Doorslag tot de Oudegeinse watermolen, zijn zoon (burgemeester) Izaaq Schalij nam die rechten over tot hij stierf op 23 december 1844. In 1845 werden de bezittingen verkocht, daaronder het buitenverblijf Voorzorg, de windoliemolen Voorzorg en  de paardenoliemolen De Hoop (Tenbruggencatenummer 15361). Bij de molens hoorde berging voor voor ruim 70 lasten zaad en ca. 500 vaten olie en vijf knechtenwoningen. Koper voor ƒ 14.000 was Samuel Tierie.

In de nacht van 7 op 8 april 1847 brak er brand uit in de windmolen Voorzorg. Daar alles doordrenkt was van lijnolie greep de brand snel om zich heen en brandde de molen tot de grond toe af. Volgens de Utrechtsche Courant was de molen verzekerd, nog in 1847 werd een andere stellingmolen gebouwd.

Bron: De historie van de windmolen, art. door G.H.P. de Waard in Cronyck de Geyn 1980, Historische Kring Nieuwegein.
Bron: De historie van de windmolen, art. door G.H.P. de Waard in Cronyck de Geyn 1980,
Historische Kring Nieuwegein.