Molen Korenmolen van Sloten (1e positie), Sleat/ Sloten

Sleat/ Sloten, Fryslân

aan het Achterom
De Fryske Marren, Fryslân

gesloten voet

, herbouwd na 1523
geschiedenis
De molen stond in de 16e eeuw nog aan de andere kant van de Lemster waterpoort dan op de Schotanus-kaart van Sloten uit 1664 wordt getoond.

Bij de belegering van Sloten in 1523 werden zowel de molen als de "herse moelen" vernield, zodat het graan met de "mostert moelen" (Tenbruggencatenummer 08514) moest worden gemalen. De molen werd gerepareerd of herbouwd op dezelfde positie. Rond 1560 beeldt Jacob van Deventer de molen daar nog af (zie onder). Het is wel zeker dat hij persoonlijk in alle steden is geweest waar hij een kaart van heeft geproduceerd. Nadien is de molen verplaatst (of vervangen) naar de 2e positie. Nicolaas Geelkerken is de eerste in 1616 die de molen op de 2e positie weergeeft.

Guicciardini beeldt de molen in 1613 ook nog af op de 1e positie (zie onder), maar reeds in 1581 kreeg Sloten zijn vestingwerken en die geeft hij niet weer. Mogelijk baseerde hij zich voor zijn panorama op de kaart van Van Deventer en is hij nooit zelf in Sloten geweest.

Waarom de molen is verplaatst / vervangen is (nog) niet bekend. Mogelijk is het gerelateerd aan de bouw van de vestingwerken rond Sloten.

Bronnen o.a.:
- Molenkroniek(je) ca. 1500-1600 - II, artikel door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 28, dec. 1982.
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.

De coördinaten van de molen zijn een schatting op basis van de kaart van Van Deventer.