Molen Korenmolen van Sloten (2e positie), Sleat/ Sloten

Sleat/ Sloten, Fryslân

Sleat/ Sloten
Bolwerk ZZ 81
De Fryske Marren, Fryslân

open voet

geschiedenis
De molen stond in de 16e eeuw nog aan de andere kant van de Lemster waterpoort dan op de Schotanus-kaart van Sloten uit 1664 wordt getoond.

Bij de belegering van Sloten in 1523 werden zowel de molen als de "herse moelen" vernield, zodat het graan met de "mostert moelen" (Tenbruggencatenummer 08514) moest worden gemalen. De molen is herbouwd op de 1e positie. Jacob van Deventer beeldt rond 1560 de molen daar nog af. Nadien is de molen verplaatst (of vervangen). Nicolaas Geelkerken (zie onder) is in 1616 de eerste die de molen op deze tweede positie afbeeldt, met open onderbouw. op de Schotanus kaart is de molen voorzien van een gesloten onderbouw.

In 1723 was het nog steeds een gesloten standerdmolen.

Bronnen o.a.:
- Molenkroniek(je) ca. 1500-1600 - II, artikel door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 28, dec. 1982.
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.

Bij de restauratie van de huidige molen in 1963 vond men de fundering van de standerdmolen.
Bron: Nederlandse Molendatabase.