Molen Meelmolen, Ransdorp

Ransdorp, Noord-Holland

De molen bestond al rond 1600.
In de nacht van 4 op 5 december 1814 verbrandde de molen, vermoedelijk door opzet.
Bron: Jaarboek AMSTELODAMUM 83, 1991, blz. 147.

De heer Prosius vertelt in een van zijn beide boeken over de geschiedenis van Ransdorp:
In 1803 werd de molen van de weduwe Jan Jansz Walboom (genaamd Maria Hadderat) verkocht aan Pieter de Leeuw de Bouter, afkomstig van Het Schaap bij Amsterdam (Tenbruggencatenummer 12227).

'Vergeefs vocht hij [d.i. dus Pieter de Leeuw de Bouter] tegen de bakkers om het maalloon op een hoger niveau te brengen. Het loon lag echter al hoger dan in de naburige bannen, zodat de poging om de korenmolen rendabel te kunnen houden, mislukte. Om het hoofd boven water te houden, begon De Leeuw de Bouter in 1805 koeien te houden. Het gevolg was dat er minder tijd was voor het molenwerk, dat de kwaliteit afnam en en het onderhoud van de molen werd verwaarloosd. Hoewel het hem lukte om in 1810 een forse verhoging van het maalloon door te voeren - ten opzichte van 1795 een stijging van 60% - bleef hij aandringen op nog meer, omdat de molen grote reparaties moest ondergaan. De verhoging bleef uit en in april 1813 verkocht De Leeuw de Bouter de achtkante molen en het bijbehorende huis aan Anthonie Rekoert."

Pieter verkocht zijn molen dus aan Arij Rekoert, de zoon van Anthonij Recourt (de naam verandert nogal eens). En hij vertrok naar molen De Pauw te Groot-Ammers (Tenbruggencatenummer 01489 a).
Ton de Leeuw den Bouter, 15 feb. 2020.

trivia
Ik vond bij toeval een referentie naar deze molen in de zgh “seventuigh” registers van de banne Ransdorp, gedateerd 10/8/1660 (zie Amsterdams Archief).

Op 10 augustus 1660 werd een "seventuigh" gehouden "op de Gouw bij Florenbrug inde Bogt nae Sunderdorp" [tegenwoordig de Nieuwegouw die Ransdorp met Zunderdorp verbindt en inderdaad een scherpe bocht maakt van 90°]. "Sijn verschenen de nabeschrevenen:
Sonzijde: Jan Jansz Homs, Lijsje Jans, Grietje Cornelis, Jan Lansmeer
Maenzijde: Jan Claesz Polder, Jacob Claesz Cous, Marten Heijnisz Moij
ende hebbende de voorsz. sevenen na dat sij dan alles wel hebben besigtigt en ´t werck hebben gevisiteert en verder op alles ter materij [opmeting] dienende wel hebben gelet en oock handtastinghe aen den officier gedaen, voor uijtspraecke verclaert, gelijck sij verclaeren bij desen dat de Derdalff Roed Gouw die in de ban was blijven leggen, aen dese volgende eijgenaers toebehoort voor eerst van ´t west ent aff beginnende Lutgert Jans tot Ransdorp met negen voeten van haer lant bij ´t Sijltje en de rest comt toe Claes Lammerts van Durgerdam van sijn molen aen; aldus gedaen en uijtgesproocken op Dorpsraethuijs, present de Schout Jacob Remmertsz, Dirck Jansz Mars, Marten Heijnis Moij, en Jan Claesz Moen, scheepenen der voorschr. Dorpe, ten dage, maenden en jare als boven, mij present - was geteijkent - [J. van Sanen, secretaris ]"

De gemelde eigenaar “Claas Lammerts” heette voluit Claas Lammertsz Bruijn en was een schipper uit Durgerdam, die tussen 1650 en 1660 regelmatig genoemd werd in de Sonttol archieven. Na 1660 werd zijn naam niet meer vermeld, zodat aangenomen wordt dat hij dan wel overleden is, of gestopt is met varen. Claas Lammertsz werd omstreeks 1620 geboren in Durgerdam en moet na 1660 overleden zijn.
Pieter Hartog, 5 nov. 2022.