Molen De Pauw, Groot-Ammers

Groot-Ammers, Zuid-Holland

Alblasserwaard
Groot Ammers A (3) 2079 Jan Spruitenberg, koornmolenaar

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

1926 achtkant afgebroken 2004 restant afgebroken
geschiedenis

In 1811 werd de molen per schip overgebracht uit de Zaanstreek waar hij dienst gedaan had als balkenzager. Van de houten onderkant werd 20 voet afgezaagd. De molen kwam op een stenen onderbouw te staan.

Arnhemsche courant, 23 september 1874
Te Groot-Ammers is een driejarig jongetje onbemerkt op de balie van den korenmolen weten te komen, terwijl deze in vollen gang was, met het gevolg, dat hij door een der wieken zoodanig werd getroffen, dat het kind dood nederviel.

Het Vaderland, woensdag 19 augustus 1925
"Binnendijks, in het oostelijk gedeelte van de kom der gemeente Groot-Ammers, heeft sedert onheugelijke jaren een korenmolen gestaan. Hij is thans afgebroken; een pakhuis is in de plaats gebouwd."

Het houten achtkant werd in 1925 afgebroken.

De stenen onderbouw verdween pas in maart 2004. Het geheel verkeerde inmiddels in zeer slechte staat. Wat nog restte was de oprit vanaf de dijk naar de molen. Er is inmiddels een nieuwe woning op gebouwd die nog wel de naam De Pauw draagt.
Bron: onbekend.

In de geschiedschrijving van molenaarsgeslacht Recourt staat dat Anthonij Recourt vanaf 1811 molenaar was in Groot-Ammers.
Pieter de Leeuw de Bouter verkocht zijn korenmolen te Ransdorp (Tenbruggencatenummer 13498) in 1813 aan de zoon van Anthonij Recourt, Arij Recourt. En hij kocht de korenmolen van Gelkenes (Groot-Ammers) in 1813 van Recourt.
Samen met zijn zoon Willem bleef hij daar tot 1821 korenmolenaar. Toen verkocht hij de molen voor 4000 gulden aan Jan Spruijtenburg, en werd hij grutter, zie Grutterij van Pieter de Leeuw de Bouter (Tenbruggencatenummer 17764).
Ton de Leeuw den Bouter (pas rond 1900 is de n erbij gekomen), 7 mei 2019.

Alles wat bruikbaar was uit molen De Pauw is naar De Jonge Sophia in het Streekmuseum Het Liesveld in Groot-Ammers gegaan. We praten hier over koekenbreker, zakkenlift, riemen, zakken, boekjes en administratie, steenkraan en een aantal gebroken maalstenen (16-ers). De stenen liggen voor decoratie bij molen de Jonge Sofia.
Ook is nog een stuk legeringsbalk meegenomen en vermoedelijk een kokerbalk van een voorganger van De Pauw, naar alle waarschijnlijkheid een wipmolen. De mengsilo ging naar de korenmolen van Loenen aan de Vecht.

Woning op molenplaats gebouwd.

trivia

Op de onderste foto zijn de onlangs opgegraven restanten van de molenstenen te zien. Het waren blauwe stenen. Ze liggen thans in het Ooievaarsdorp in het Liesveld, als opstapje bij het molenaarsverblijf van molen De Jonge Sophia. Op deze manier blijven ze nog bewaard als aandenken aan deze molen.