Molen Kaarschotse Molen (1e), Kaarschot

Kaarschot, Noord-Brabant

Aa of Weerijs
Zundert, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat
Rijsbergen D (1) 159 Leon Joseph Chauvin, rentenier

versieringen
Een steen, ingemetseld in deze voormalige watermolen uit 1656 werd later ingemetseld in de huidige dam aan de Kaarschotse straat. Die is nog bewaard gebleven.

hersteld
omgebouwd
geschiedenis
De oudste vermelding dateert uit het jaar 965, toen Theofried de "villa Rijsbergen over de Aa met molen en kerk" schonk aan de St. Baafsabdij te Gent.

In 1655 werden de stuw, de ark, de muren en het waterrad voor ca. ƒ 600,= vernieuwd door molenmaker Van der Lee uit Roosendaal.

In 1656 is de molen gerestaureerd.

In 1835 vroeg Peter Soffers vergunning om de watermolen om te bouwen tot watervluchtmolen, deze was in 1837 maalvaardig.

Nadat de watermolen was gesloopt is er op de funderingen een watervluchtmolen gebouwd in 1837, die in 1863 al weer werd gesloopt.

Na de sloop van de 8k-stellingmolen werd op de weer vrijgekomen fundering de watermolen weer herbouwd, maar deze was lang niet meer zo mooi als de molen van weleer.

Bron: Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu, Ir. Piet-Hein van Halder, 2010.

zie ook:
Leenders, K.A.H.W.
Vermenging en verwisseling van Bredase en Brabantse leengoederen in en om het land van Breda tijdens het hertogelijk bewind 1326-1339 29 (1976)