Molen Kaarschotse Molen (2e), Kaarschot

Kaarschot, Noord-Brabant

Aa of Weerijs
Zundert, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat

watervluchtmolen
versieringen
Een steen, ingemetseld in de voormalige watermolen uit 1656 werd later ingemetseld in de huidige dam aan de Kaarschotse straat. Dat is toch nog bewaard gebleven.
Tekst: Martin Baselier.

geschiedenis
De molen werd gebouwd door Petrus Johannes Soffers, molenaar te Essen (België). In 1836 werd er met de bouw begonnen en in 1837 was de molen maalvaardig.

Petrus Soffers mocht er helaas niet lang van genieten. In 1858 stierf hij en zijn zoon Petrus Adrianus Franciscus nam het beheer over. Dit tot 1861, toen de molen werd verkocht aan de heren C. v.d. Eenden en M. Rosman te Breda.

In 1863 werd besloten om de molen te slopen en de nog aanwezige fundering van de oude watermolen de situatie te herstellen.

In 1896 werd de aloude molen verkocht aan het waterschap de Aa of Weerijs die de molen in 1897 liet afbreken en door een andere liet vervangen.
De bouw was niet te vergelijken met wat er ooit gestaan heeft. Het vakmanschap van onze voorvaderen werd niet geëvenaard.

NB Het is niet duidelijk of de gegevens in deze alnea correct zijn, de bron is onbekend.

In 1835 vroeg Peter Soffers vergunning om de watermolen om te bouwen tot watervluchtmolen, deze was in 1837 maalvaardig.

In 1863 werd besloten de watervluchtmolen te slopen en op de nog aanwezige fundering van de oude watermolen een nieuwe watermolen te bouwen.

Bron: "Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu", Ir. Piet-Hein van Halder, 2010.