Molen Stadsvuilwatermolens (rosmolens), Amsterdam

Stadsvuilwatermolens (rosmolens)
Roswatermolen te Amsterdam 1673

bij de Stadstimmertuin, in de Baangracht

Drie schepraderen 2,70 m Ø, 3 m breed

afgebroken ?
geschiedenis
In de 17e eeuw kampte Amsterdam met het probleem hoe bij hoge buitenwaterstanden het overtollige water uit de grachten moest worden geloosd.

Het water uit de grachten werd door sluizen of duikers geloosd. De bedoeling was dat de drie molens het stadswaterpeil dagelijks 17 cm zouden verlagen. De raderen hadden een diameter van 2,70 m en een breedte van 3 meter. Van de 27 paarden liepen er 9 tegelijk met aflossing om het uur.

De molens bleken echter weinig uit te richten en werden mogelijk reeds in 1687 weer afgebroken, hoewel er geen sloopjaar bekend is. Ter vervanging werden aan de noordkant van de stad in 1668 vier windmolens gebouwd, die weer op het buitenwater uitsloegen.

NB Van waar naar waar de molens moesten malen is nog onduidelijk.

*Tekening in archief van HHR Amstelland. Bron: Amstelodanum, artikel "Stadsvuilwatermolens" door Mr. J.H. van den Hoek Ostende.