Molen Stadsvuilwatermolens (drie windmolens), Amsterdam

Stadsvuilwatermolens (drie windmolens)
vuilwatermolen

tussen bolwerken De Bocht en Blauwhoofd

geschiedenis
Ook de kwaliteit van het water in de grachten heeft eeuwenlang zorgen gebaard. Teneinde hier verbetering in te brengen werden in 1650 buiten de Haarlemmerpoort drie watermolens met schepraderen gebouwd die het water uit een boezem moesten uitmalen in het IJ. Opdrachtgever was burgemeester Johannes Hudde, en de bouwer was de stadstimmerman.

Het water uit de grachten werd door sluizen of duikers geloosd. De bedoeling was dat de drie molens het stadswaterpeil dagelijks 17 cm zouden verlagen.

De molens bleken echter weinig uit te richten en werden reeds in 1666 weer afgebroken. Ter vervanging werden in 1668 vier windmolens gebouwd.

De drie eerste molens moeten windmolens zijn geweest. Men heeft namelijk, toen bleek dat de molens niet voldeden, geprobeerd de molens met terrein te verkopen en te verbouwen tot houtzaagmolens. Toen dit niet lukte omdat ze te klein waren mochten het ook korenmolens worden. Men vond te molenplaatsen echter te ver verwijderd van de stad. De windmolens werden op 6 december 1666 voor afbraak verkocht, en daarna werden de rosmolens gebouwd.
H. van der Kaay, 25 jan. 2008.