Molen De Hoop, Uitgeest

Uitgeest, Noord-Holland

aan het Uitgeestermeer
Noord-Kennemerland

in aanbouw
voorganger
geschiedenis
De uitvinder van de paltrokmolen, Cornelis Cornelisz, was afkomstig uit Uitgeest. Mede om die reden is men al lang bezig met het realiseren van de (her)bouw van deze molen. De molen kan gezien worden als de opvolger van de originele De Hoop aan de Binnenmeer, dus op een andere locatie. Men rekende erop dat in 2003 de herbouw in de vorm van een 'leerlingenbouwplaats' gerealiseerd ging worden.

Het was de bedoeling dat molenmakersbedrijf J.K. Poland uit Langedijk hier een nieuwe paltrokmolen zou construeren, met hulp ter plaatse van leerlingen van het Leerlingwezen Bouwnijverheid. Paltrokmolen De Hoop moest in 2005 aan de rand van het Uitgeestermeer staan. De sponsorcommssie van de SIEDH gaf obligaties uit, waarmee bedrijven en particulieren het project konden ondersteunen (bron: krantenknipsel).

Op 13 augustus 2003 verrichtte de firma Tjaden op het nieuwe eilandje sonderingen, om de staat van de ondergrond vast te stellen zodat VP-constructeurs het aantal, de lengte en de plaats van de benodigde heipalen zou kunnen berekenen. Beide firma's verrichten de werkzaamheden kosteloos (bron: De Uitgeester, 20 aug. 2003).

Op 21 april 2004 sloeg burgemeester Jaap Kroon de eerste heipaal voor de nieuwe ringmuur en fundering. De nieuwe voorzitter van de SIEDH, Bart Romijn, memoreerde dat de ontwikkeling van het erfgoedpark toen al ongeveer 15 jaar bezig was, en ontving van Leo Endedijk, voorzitter van Vereniging De Hollandsche Molen, een cheque ter waarde van ƒ 47.100 uit de bijdrage van de Sponsor Loterij. Aannemings- en Heibedrijk Van den Berg uit West-Knollendam sloeg daarna kosteloos ruim 60 houten palen de grond in (bron: De Uitgeester, 28 april 2004).

Later werd de bedoeling dat molen De Otter (Tenbruggencatenummer 02484 a) uit Amsterdam hier naartoe verplaatst zou worden omdat die momenteel een hele slechte windvang heeft.

Helaas zijn er geen plannen meer om De Hoop te herbouwen.
Jaques Dersjant, Stichting Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop', 6 dec. 2011.

Vanaf april 2020 zet het IJmondse duo Paul Klomp en Nico Scheffer zich in voor de ingebruikname van het 2,5 ha grote Erfgoedpark De Hoop, met Wladimir Dobber (vh. voorzitter SIEDH) als adviseur. In de latenzager kwam ijssalon De Kleine Molen, ook werd op het terrein restaurant Krelis gebouwd (verwijzing naar Cornelis van Uitgeest). De initiatiefnemers richten zich nu op de bouw van een werkende zaagmolen (€ 870.000) waarvoor de fundering al gereed is, en op de verbouw van de van Rote/Pontmeyer uit Westzaan afkomstige houtloods tot hypermodern informatiepunt.
Bron: "Laatste kans voor eerbetoon Corneliszoon", art. door Ton de Lange in NHD/Dagblad Waterland, 26 jan. 2021.
Fundering/ ringmuur.