Molen De Hoop, Uitgeest

Uitgeest, Noord-Holland

Uitgeest
aan de Binnenmeer
Noord-Kennemerland
Uitgeest C (1) 47 Jan van Lith, timmerman

geschiedenis

Op zijn kaart van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen uit 1679 tekende Johannes Dou hier al een molen, waarschijnlijk deze molen.

Nog verder terug, in 1631 en 1644 werden voor twee te bouwen zaagmolens in Uitgeest windbrieven verstrekt. Het is goed mogelijk dat één van de twee brieven verstrekt is voor deze molen. De andere is dan waarschijnlijk verstrekt voor dbnr. 16326.
Op 5 maart 1631 werd voor de erfpachtsom van 2 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een zaagmolen te Uitgeest verstrekt aan IJsbrant Jans, timmerman te Uitgeest. Op 30 december 1644 werd voor dezelfde erfpachtsom een windbrief voor een zaagmolen te Uitgeest verstrekt aan Henrick Hesselsz., ook timmerman te Uitgeest.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Deze oude molen kwam in 1797 in bezit van Jan van Lith, sinds 1793 burgermeester van Uitgeest. Zijn tweede zoon Anthonie was in 1853 ook burgermeester van Uitgeest en voor de helft moleneigenaar.

Na 1880 kwam de molen in handen van de familie Roos. De laatste eigenaar P. Roos zag de molen in 1911 door brand verloren gaan.

25-02-1911: Land en Volk

Branden. Te Uitgeest (N.-H.) is brand ontstaan in den houtzaagmolen van den heer M. Roos. Bij den hevigen storm stond de molen in korten tijd in lichtelaaie, wat in den donkeren nacht een prachtig schouwspel opleverde. De oorzaak van den brand is onbekend. Verzekering dekt de schade.-----

In het artikel “Noordhollands molennieuws” in De Molenaar 1983 (14) 6 april/blz. 564, dat n.a.v. het verschijnen van Molenpost N-H. nr 4 werd opgemaakt, staat vermeld dat “het fundament van de in 1911 verbrande paltrok er nog ligt”.
Geert L. Nienhuis, 2 maart 2021.

trivia

Aan het Uitgeestermeer zou een opvolger gebouwd gaan worden in het Erfgoedpark De Hoop, dit gaat echter niet door.