Molen De Wakende Kraen (voorganger), Dordrecht

De Wakende Kraen (voorganger)

's Gravendeelsedijk
De Mijl A (2) 217 Hendrik Francois de Court, koopman

Eigenaren:

Voor het eerst wordt De Wakende Kraan op 19 maart 1678 vermeld.
Toen verliep de jaarlijkse recognitie over 1677 van fl 2,50 die Herman Borset moest betalen voor het stellen van een oliemolen aan de dijk van Wieldrecht. Het is daarom aannemelijk dat deze oliemolen in of rond 1677 werd gebouwd.
1685-1714: FRANÇOIS FRANCKEN
François Francken kocht in 1685 de oliemolen van Herman Borset, aan wie hij de helft van de koopsom schuldig bleef.

1714-1722: PIETER VAN DER WERF
1724-1756: JACOB van der WERF
1756-1785: JACOBUS HOEVENAAR
1785: PIETER HOEVENAAR ½, HUBERTUS HOEVENAAR ½
1785-1812: ADRIAAN LA COSTE ½, HENDRIK FRANÇOIS DE COURT ½
1812-1848: HENDRIK FRANÇOIS DE COURT
1848: MARIA ADRIANA REPELAER, wed. van François Christiaan de Court van Heeckelingen, PETRONELLA MARGARETHA DE COURT

Bron: Mw H.W.G. van Blokland-Visser, Papendrecht, januari 2016

29-03-1714: Oprechte Haerlemsche courant
De Erfgenamen van Francois Francken, in sijn Leven Coopman binnen Dordrecht, sullen door den Notaris Jacobus Velthoven in 't CoffyHuys op de Hooge Nie-Straet den 4 April, 's voormiddags ten 11 uuren, laten opveylen en eenige dagen daer na verkopen 2 welgemaekte achtkante Wint-Oly-Molens, zijnde beyde 2 Blocks; d'eene, staende op de WeldrechtsenDijck buyten de voorn.Stad, genaemt de Wakende Kraen , met 4 groote Oly-Backen, Huysinge en Solderinge daer annex; de tweede, staende op de Stads Wal tot 's Hertogenbosch, met de Huysinge en Schuur daer annex; beyde met de Gereetschappen, volgens den Inventaris daer van zijnde, die nevens de Coop-Conditien te bekomen zijn by den voorn. Notaris, en Johannes Oberg, Procureur voor den Hove en Hooge Vierschaer van Zuyd-Hollant.