Molen van Isebrandts, Groningen

Groningen, Groningen

pelmolen

Groningen
aan het Reitdiep, thans hoek Taco Mesdagstraat - Hofstede de Grootkade.
Groningen (stad)

geschiedenis
De locatie aan de tegenwoordige Mesdagstraat-Hofstede de Grootkade is een zeer oude molenlocatie. Voor 1632 werd hier de Stadsvolmeulen gebouwd. De Stadsvolmeulen verdween tussen 1670 en 1680

In 1694 werd op deze locatie voor Adriaan Isebrants een spinnekop met stelling gebouwd. Deze molen deed dienst als pelmolen. In 1780 werd de spinnekop vervangen door een achtkante pel- en barkmolen met stelling.

Bron: H.A. Hachmer, De Zelfzwichter.
knjv

Pel- en barkmolen, runmolen sinds 1769. Een spinnekop met stelling. Gebouwd 1694 (Ap. 22.5.1694). Wordt oa. in 1731 genoemd. De pelmolen buiten de Kranepoort (RA. 3.X.109).

De 7 november 1769 werd door Burgemeesteren en Raad van Groningen octrooi verleend voor de tijd van 10 jaar aan Hindrik G. Hesseling en zijn zoon G.H. Hesseling voor het oprichten van ‘een barkmaalderie’. Zij werden opgevolgd door Jacob Hesselink en zonen, deze verzochten de molen te mogen vergroten tot stellingmolen (Groningen vdV 578). Zij stelden dat zij door aankoop eigenaars waren geworden van de pel- en barkmolen buiten de Kraanepoort en dat deze moest worden vernieuwd. Collecteboek van de Stad Groningen 27 juli 1748: ‘buyten de Kranepoort in de pelmolen’.

Eigenaars: in 1694 Adriaen Isebrants; in 1780 verkocht door de wed. Hindrik G. Hesseling.

Verdwenen in de periode ca. 1769-ca. 1780.