Molen Stadsvolmolen, Groningen

Groningen, Groningen

Fragment kaart van Haubois

Groningen
aan het Reitdiep, thans hoek Taco Mesdagstraat - Hofstede de Grootkade.
Groningen (stad)

geschiedenis
De locatie aan de tegenwoordige Mesdagstraat-Hofstede de Grootkade is een zeer oude molenlocatie. Voor 1632 werd hier de Stadsvolmeulen gebouwd. De Stadsvolmeulen verdween tussen 1670 en 1680

In 1694 werd op deze plek een Spinnekopmolen met stelling gebouwd.

Bron: H.A. Hachmer, De Zelfzwichter.
jnjv

Volmolen ‘De Stadsvulmeulen’. Een grondzeiler (zie kaart van Haubois). Gebouwd vóór 1632. Eigenaar: De Stad Groningen tot 1634 (art.T. 5.10.1935).

Gedoopt 1644: Juni 4 Berent Jans, jongeman, wonende op de volmeulen buiten Cranepoort (doopboek Ger.Gem. Groningen). Resolutie Stad Groningen 1632: Feb. 25 ‘des stads vullemolen te verhuren’. Stadsrekening: ‘Harmen Lubberts Mullewefer heeft gehuirt de windevulmoele en huisinge buiten Kranepoorte op de Riedijk ingaande op Mei 1635’.

Verdwenen tussen 1670 en 1680. Stadsrekening 1670: ‘daer de vulmoelen en huys op staet’. Stadsrekening 1680: ‘daer de vulmoelen en huys op gestaen heeft’.

trivia
Standplaats 2 km ten westen van de toren aan de zuidzijde van het Reitdiep. Is ongeveer dezelfde plaats als de opvolgers aan de Hofstede de Grootkade. De loop van het Reitdiep op de kaart van Haubois lijkt hier minder nauwkeurig en aangepast aan de ruimte op de kaart.