Molen van Grimbergen (voorganger), 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

runmolen

's-Hertogenbosch
Bastion Oranje
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
De molen is vermoedelijk hier geplaatst bij de verbetering van de vestingwerken en na de realisatie van het bastion Oranje in 1635. Het gasthuis kreeg toen een nieuwe molenwerf op het bolwerk. Vermoedelijk was de oude molen gedemonteerd en weer herbouwd.

De molen staat afgebeeld op de kaart van Joan Blaeu uit 1649.

Al in 1655 moest een ingrijpende reparatie uitgevoerd worden. Het gehele onderstel van de molen dat de molenkast draagt was aan vervanging toe. Er werden enkele inspecteurs aangewezen die, tezamen met een timmerman, op de hoeven van het gasthuis moesten bekijken of er geschikte eikenbomen waren voor de benodigde balken.

Van die reparatie heeft het Gasthuis niet lang plezier gehad, want op 9 juli 1665 brandde de molen te middernacht af. Er was onweer geweest, maar er was geen donder gehoord, wat aanleiding was tot een ingewikkeld proces over de schuldvraag. Was de brand ontstaan door nalatigheid van de molenaars of was het mogelijk dat er vuur kon ontstaan door bliksem zonder donder? Er werden zelfs drie Leidse professoren bijgehaald om deze vraag te beantwoorden. Hun in zeer diplomatieke bewoordingen opgesteld rapport komt tot de conclusie dat het hen, onder correctie, vreemd leek te willen stellen dat het onmogelijk zou zijn dat het onweer midden in de zomer brand had kunnen veroorzaken.

Bron: Nico Jurgens, "Molenwandeling over de stadswal", artikelenreeks in Bossche Bladen 4, 1997. Verzameling H. van der Kaay.