Molen Eefsche Korenmolen / Voorster Molen, Eefde

Eefde, Gelderland

Molendijk
Lochem, Gelderland
Achterhoek en Liemers
Gorssel D (2) 347 Lammert Bast, molenaar

geschiedenis
De molen wordt al genoemd in 1559 en hoorde toe aan het Huis De Voorst, dat in 1643 in Eefde werd gebouwd door de Heren van Gelre.

In 1637 verkochten de bierbrouwer Arent Henricksen e.a., mede namens de minderjarige kinderen van wijlen Henrick Hermanse, "muller in de Voorst", een hypotheek van ƒ 1100,= "in de halve Blancke Byle neffens het huis en den hof by de molle gelegen", aan Berent Henricks, "muller in de Voorst". Er hoorde toen ook een bierbrouwerij bij de molen. Op 6 oktober 1710 verkocht Gerrit Lankhiet aan zijn broer Jan Willem Lankhiet "zeker huis of schuire neffens een Bentheimer steenen put en schuirken, gedestineert en behorende tot een brouwerie", gelegen in Eefde "by de Voorstermeule".

*In het lidmatenboek van Almen vinden we de volgende molenaars:
In 1718 Garret Oostendarp molenaar van de Voorster molen in Eefde onder Warnsveld (ook wel Eefsche molen genaamd).
In de kerkboeken van Warnsveld wordt hij Gerrit Lankheet genoemd, hij was n.l. de zoon van Arent Lankhiet (of -heet) van de Oostendorperwatermolen in Haaksbergen. Zijn broer Jan Willem nam toen de Voorster molen over.
Informatie van M.A. Brouwer, 3 november 2009.

Gerrit Lankheet, zoon van de Haaksbergse molenaar Arend Lankheet, werd opvolgend molenaar door zijn huwelijk in 1714 met Willemken Klaasen, de weduwe van Berent Henricks. Na het overlijden van Willemken in 1718, verkocht Gerrit in 1719 de brouwerij en de inboedel van het molenaarshuis aan zijn broer Jan Willem. Bovendien verkocht hij al het gereedschap horend bij de molen, dus zeer waarschijnlijk is op dat moment Jan Willem zijn broer opgevolgd als molenaar. Jan Willem kocht de molen van de graaf Van Keppel en Albemarle. Deze verkoop werd vastgelegd in 1745. Kleindochters van Jan Willem verkochten de molen aan Christiaan Meijerink en zijn vrouw Hendrika Huinink, vastgelegd in 1785.

Informatie van Hans van Rijn, 23 september 2012

In 1745 werd de molen verkocht.

De molen staat aangegeven op de kadastrale kaart van 1811-1832, ingetekend met een vierkantje. Normaal zou dat betekenen dat het om een wipmolen gaat. Lammert werd later opgevolgd door zijn zoon Cornelis Bast.

Bron ondermeer: De Gorsselsche molens van weleer, art. door J. de Graaf in Archief Oudheidkundige Vereniging DE GRAAFSCHAP, december 1958.
Verzameling H. van der Kaay.

trivia
Molenaar in 1670 was Henrick Hermanse "muller in de Voorst" later zijn zoon Berent Henrickse daarna de kinderen.
Aan de molen was tevens verbonden een bierbrouwerij (waarschijnlijk ook herberg) welke er nog steeds staat aan de Startdijk in Eefde dicht bij de verdwenen molen.
In de brouwerij zijn de gewelfde kelders nog aanwezig deze is gebouwd in 1683 en was een van de eerste krukhuizen in Gelderland, Henrick Hermanse was tevens pachter van de "Laatste Stuyver" de herberg sinds 1450 aan de weg Eefde-Zutphen , nu antiekwinkel voor de brug over het kanaal.
Molenaar Lambert Berente (zoon van Berent Henrickse) ging in 1713 naar de molen van Diepenveen, jammer genoeg is ook deze molen verdwenen door een brand in 1936.

Informatie van M.A. Brouwer, Dalfsen.

Lambert Berents (Brouwer) werd door zijn huwelijk in 1713 te Warnsveld met Derkjen Lievers, opvolgend molenaar in Diepenveen. Derkjen was n.l. de dochter van de Diepenveense molenaar Lefeits Fredriks. In 1719 trouwde Lambert als weduwnaar met Johanna Lankhiet, dochter van de Haaksbergse molenaar Arent Lankhiet. In 1721 trad hij nog een derde keer in het huwelijk en wel met de uit Deventer afkomstige Aaltjen Brouwers. Een zoon uit dit derde huwelijk, Hendrik genaamd, volgde zijn vader op als molenaar.

- De Garrit Oostendorp waarvan hier gezegd wordt dat het Gerrit Lankhiet betreft, is niet juist. In het lidmatenboek van Almen staat bij de inschrijving op 24-12-1718 "Garret Oostendarp meulenaer te Almen" (zie bij Almensche Korenmolen 1e)

Informatie J. van Rijn, 26 september 2012

Arnhemsche courant, 10-12-1836

In het koffijhuis liet Zwijnshoofd, te Zutphen, zullen, en wel des voormiddags ten 10 ure, op Donderdag den 15den December 1836 , bij inzetting , en op Donderdag den 29sten volgende, bij finale toewijzing , in het openbaar geveild worden:
1. De WINDKOREN MOLEN in Eefde, gemeente Gorssel, met bijbehoorende WONINGEN en GRONDEN, te zamen grost 3 Bunders, 37 Hoeden en 70 Ellen.
2. Het BOERENERVE en GOED, WILTINK, bij liet Dorp Gorssel, aan den straatweg tusschen Deventer en Zutphen gelegen,.
Zullende van dit Erve de te koop bieding geschieden, niet alleen bij elf perceelen , maar ook in zijn geheel; gelijk mede bij twee bijzondere afdeelingen, bestaande de eene uit 2 de andere' uit 9 perceelen.
Informatien te bekomen bij den Notaris SCHLUITER, te Zutphen.