Molen van Bast / Molen van Lok, Eefde

Eefde, Gelderland

foto n.n., coll. SMD

Eefde
Lochem, Gelderland
Achterhoek en Liemers

versieringen
In de onderbouw bevond zich een steen met de initialen C.A.B. (Cornelis Antoni Bast) en het jaartal 1837.

1854 verbrand en herbouwd
door oorlogsgeweld
De molen werd in 1837 gebouwd na het verbranden van de standerdmolen.

Zutphensche courant, 17 juni 1854
Gorssel 13 Junij.
In dezen avond is bij eene onweersbui die in het Zuid Westen opkwam, de Eefdsche wind-koornmolen door eene felle bliksemstraal, gevolgd van eenen hevigen donderslag getroffen , zoodanig , dat dezelve dadelijk in lichte laaije vlam stond en binnen weinig tijds tot op het muurwerk brandend ineenstortte. Bij dit onheil hebben twee brave huisvaders , de molenaar C. A. Bast en de landbouwer H. Ezerman, die zich beiden op het oogenblik van het inslaan onder in den molen bevonden, het leven verloren, terwijl de zeventienjarige broeder des molenaars, die zich tusschen deze twee personen op eenen wagen inden molen had geplaatst, en dus onmiddellijk na den donderslag beiden zag nedervallen , als ook het voor den kar gespannen paard van voornoemden landbouwer, geen de minste letsel heeft bekomen.

Nieuwe Rotterdamsche courant :
staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 17 juni 1854
Den 13den 's avonds tusschen 7 en 8 ure, sloeg de bliksem in den korenmolen in de buurtschap Eefde, onder Gorssel. Twee personen werden door het weerlicht gedood. De molen is tot op den grond afgebrand. De ongelukkige molenaar laat behalve vrouw en 2 kinderen, ook nog broeder en zuster na, wier verzorger hij was.

Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie, 9 augustus 1854
De onweders hebben nog geene rampen van ernstigen aard aan den landbouw toegebragt. Slechts sloeg in den avond van den 13 de bliksem in den korenmolen in de buurtschap Eefde, onder Gorssel, Twee personen werden door hel weerlicht gedood.
De molen is tot op den grond afgebrand. De ongelukkige molenaar laat behalve vrouw en 2 kinderen, ook nog broeder en zuster na, wier verzorger hij "as.

De weduwe van Cornelis Antonie Bast hertrouwde in 1855 met Pieter Lok, molenaar, geboren in Kampen in 1815. Rond 1880 werd er een stoommaalderij bij de molen gebouwd die tot na de Eerste Wereldoorlog dienst heeft gedaan. Pieter overleed in 1892 en werd opgevolgd door zijn zoon Jan Lok.

Delftsche courant, 7 mei 1900
Te Eefde sloeg de bliksem in den zg. Eefschen molen. De molenaar en de knecht werden tegen den grond geslagen, doch bekwamen geen letsel. De molen werd in den nok nogal beschadigd. Dit is de tweede keer dat de molen door den bliksem wordt getroffen.

In mei 1900 sloeg opnieuw de bliksem in de molen. Jan Lok en zijn knecht werden tegen de grond geslagen maar bleven ongedeerd. De molen liep wel schade op aan de kap, maar er ontstond geen brand. Jan werd opgevolgd door zijn zoon Herman.

In De Molenaar van 29 augustus 1906 schrijft molenaar J. Lok uit Eefde dat op 4 augustus 1877 een Prins van Oranje-as is gestoken.
De as is gegoten in 1874, maar helaas wordt niet vermeld of de as in die tussentijd in een andere molen heeft gedraaid of dat deze ergens in opslag heeft gelegen.
Informatie van Erik Stoop, 10 maart 2009.

Hij zou de laatste molenaar worden op de Eefsche Molen, toen beter bekend als de Molen van Lok. Inmiddels was de stoommaalderij overgeschakeld op elektriciteit. De windmolen bleef nog volop in bedrijf. Op 4 april 1945 werd de molen evenals de andere molen van Eefde, De Hoop, door de terugtrekkende Duitsers in brand gestoken en verwoest. Het muldershuis uit 1683 is blijven staan.

Bron ondermeer: De Gorsselsche molens van weleer, art. door J. de Graaf in Archief Oudheidkundige Vereniging DE GRAAFSCHAP, december 1958.
Verzameling H. van der Kaay.