Molen De Valck / Hartmolen / De Oude Molen, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Haarlem
Spaarne w.z.
Zuid-Kennemerland

voorganger
geschiedenis
De oprichters van Oostende of De Slokop (Tenbruggencatenummer 08408) waren ook betrokken bij de oprichting van een nieuwe moutmolen op de plaats van De Quack. In 1577 kochten zij de grond en noemden de molen De Valck, die in latere stukken ook voorkomt als de Hartmolen, genoemd naar eigenaar Pieter Arentz Hart (1644) en ook als De Oude Molen.

De eigenaren van De Valk moesten in 1684 meebetalen aan het uitkopen en slopen van molen 't Boertie (Tenbruggencatenummer 07483) en De Hont (Tenbruggencatenummer 08409). Dit droeg er mede toe bij dat de molen in 1685 op een veiling verkocht dreigde te worden omdat de financiële verplichtingen niet meer konden worden opgebracht.

In 1741 kochten Huybert en Pieter Bogaert de molen en sloopten hem. Zij werden min of meer tot deze sloop gedwongen, omdat het stadsbestuur alleen verhoging van het maalloon voor moutmolenaars toestond als één van de drie nog bestaande moutmolens De Valck, De Rietvink (Tenbruggencatenummer 08410) of Het Kalf (Tenbruggencatenummer 08411) zou worden afgebroken.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

Op de kaart van Pieter Bruynsz. uit 1605 (beeldbank noordhollands archief, inventaris nummer NL-HlmNHA_51000524), detail zie boven, wordt de eigenaresse genoemd: Lijsbeth Jans.